Едвін (ерл Мерсії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Едвін
граф
Початок правління: 1062
Кінець правління: 1071

Попередник: Ельфгар
Наступник: відсутній, титул скасовано

Дата народження: невідомо
Країна: Мерсії
Дата смерті: 1071(1071)
Батько: Ельфгар
Мати: невідомо

Едвін (давньоангл. Ēadwine (? - 1071) старший брат Моркара графа Нортумбрії, син Ельфгара графа Мерсії і онук Леофріка графа Мерсії. Прийняв на себе звання та обов'язки батька після його смерті у 1062 році. У Книзі Страшного суду він згадується як Граф Едвін.

Його молодший брат, Моркар, став графом Нортумбрії після усунення Тостіга Годвінсона 3 жовтня 1065. У 1066 Тостіг вчинив рейд до Мерсії, але був відбитий силами Едвіна і Моркара та втік до Шотландії. Пізніше в цьому році він повернувся в супроводі короля Норвегії Гаральда на чолі величезної норвезької армії. Едвін і Моркар зазнали поразки в битві при Фулфорді поблизу Йорку 20 вересня. Гаральд і Тостіг, у свою чергу, були переможені та загинули за п'ять днів по тому в битві при Стемфорд Брідж. Після смерті короля Гарольда у битві при Гастінгсі, Едвін і Моркар були головними прихильниками обраного королем Едгара Етелінга, але не змогли вжити ефективних заходів проти вторгнення норманів і незабаром присягнули герцогу Вільгельму.

У 1068 році Едвін і Моркар намагались підняти проти норманів повстання в Мерсії, але незабаром були змушені знов підкорились Вільгельму. У 1071 вони знову підняли повстання, але Едвіна було зраджено та вбито.

Сестра Едвіна, Едіт, була одружена з Гарольдом Годвінсоном.

Землі Едвіна з центром у Гіллінг Вест у графстві його брата Нортумбрії були 1071 року передані Алену Ле Ру і перейменовані на Річмондшир.

Література[ред. | ред. код]