Едмунд II Залізобокий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Едмунд Залізнобокий)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Едмунд II Залізобокий
англ. Edmund II of England
Король Англії
Правління 23 травня 1016 - 30 листопада 1016
Попередник Етельред Нерозумний
Наступник Канут Великий
Біографічні дані
Імена Edmund, son of Ethelred
Релігія Халкедонські церкви
Народження 988
Вессекс, Англія
Смерть 30 листопада 1016(1016-11-30)[1][2][3]
Гластонбері, Англія
Поховання Абатство Гластонбері
Дружина Едіта
Діти Едуард Вигнанник
Едмунд
Династія Вессекси
Батько Етельред Нерозумний
Мати Ельфґіфу
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Едмунд II Залізобокий (англ. Edmund Ironside) (988/99330 листопада 1016) — король Англії з 23 квітня до 30 листопада 1016 року.

Біографія[ред. | ред. код]

Походив з Вассекської династії. Був другим сином короля Етельреда Безрозсудного і його першої дружини Ельфгіфу Йоркської. Прізвисько «Залізобокий» отримав за уперту боротьбу з данськими завойовниками короля Канута.

Був проголошений королем Англії в той час, коли більша частина країни уже знаходилась під контролем Канута, а сам данський король стояв з великим військом в долині Темзи. Едмунда підтримували лише жителі Лондона, які вперто допомагали Едмунду подолати свого суперника. За їх підтримки Едмунду вдалось завдати данцям значних втрат у трьох битвах, після чого вони були змушені зняти облогу Лондона.

У вирішальній битві при Ассадуні найближчий соратник Едмунда, граф Едрік Стреона перейшов зі своїми людьми на сторону Канута, що привело до поразки англосаксів. За договором, укладеним між сторонами після битви, Англію було розділено між двома королями. Та невдовзі, повернувшись до дому, Едмунд був вбитий змовниками, після чого Канут Великий став єдиним правителем Англії.

Якийсь час Едмунд II та його син Едвард Вигнанник, перебуваючи на вигнанні, знайшли притулок при дворі Великого князя Київського Ярослава Мудрого. Едвард одружився з донькою Ярослава Мудрого — Агатою.

Примітки[ред. | ред. код]


Джерела та література[ред. | ред. код]