Езотеричні мови програмування

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Езотери́чні мо́ви програмува́ння — вид мов програмування, не призначених для практичного застосування. Зразок комп'ютерного гумору.

Езотеричні мови придумуються для розваги, часто вони пародіюють «справжні» або є абсурдним втіленням «серйозних» концепцій програмування. Деякі езотеричні мови спеціально обмежені, (як, наприклад, мова HQ9+), інші — універсальні і володіють тюрінговою повнотою. Загальна властивість будь-якої езотеричної мови, — текст програми на ній зрозумілий лише «обізнаному». Тоді як розробники «реальних» мов програмування прагнуть зробити синтаксис максимально зрозумілим, а програмування — зручним, творці езотеричних мов зазвичай розв'язують протилежну задачу.

В цілому такі мови позбавлені користі, проте програмування деякими з них є непоганим тренуванням. Езотеричні мови нерідко включають у список дозволених мов на конкурсах з програмування.

Історія[ред. | ред. код]

Найпершим і досі канонічним прикладом езотеричної мови програмування є INTERCAL[1], розроблений у 1972 році Доном Вудсом і Джеймсом М. Лайоном, які заявили, що їхнім наміром було створити мову програмування, не схожу на жодну з відомих їм.[2][3] Вона пародіювала елементи відомих на той час мов програмування, таких як Фортран, COBOL і мова асемблера.

Протягом багатьох років INTERCAL був представлений лише паперовими копіями посібника INTERCAL. Його відродження в 1990 році у вигляді реалізації на мові C під Unix стимулювало хвилю інтересу до навмисного проєктування езотеричних комп'ютерних мов.

У 1993 році Воутер ван Оортмерсен створив FALSE, невелику стек-орієнтовану мову програмування з синтаксисом, розробленим таким чином, щоб зробити код за своєю суттю затуманеним, заплутаним і нечитабельним. Її компілятор має розмір лише 1024 байти[4]. Це надихнуло Урбана Мюллера на створення ще меншої мови, сумнозвісної Brainfuck, яка складається лише з восьми розпізнаваних символів. Разом з Befunge Кріса Прессі (як FALSE, але з двовимірним покажчиком інструкцій), Brainfuck зараз є однією з найкраще підтримуваних езотеричних мов програмування, з канонічними прикладами мінімальних тарпітів Тьюрінга і безглуздо заплутаних мовних особливостей. Brainfuck відноситься до сімейства P′′ машин Тюрінга.

Список деяких езотеричних мов[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Matthew Fuller, Software Studies, MIT Press, 2008
  2. Eric S. Raymond (1996). The New Hacker's Dictionary. MIT Press. с. 258. ISBN 978-0-262-68092-9.
  3. Woods, Donald R.; Lyon, James M. (1973), The INTERCAL Programming Language Reference Manual, Muppetlabs.com, архів оригіналу за 20 лютого 2009, процитовано 24 квітня 2009
  4. Interview with Wouter van Oortmerssen. esoteric.codes (англ.). 1 липня 2015. Процитовано 5 квітня 2023.