Ейзельська трагедія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Розташування вболівальників на фінальному матчі
Пам'ять і примирення. Тисячі фанів «Ліверпуля» виклали слово Amicizia (італ. «дружба»). 2005 рік.

Ейзельська трагедія трапилася 29 травня 1985 року перед фінальним матчем Кубка європейських чемпіонів між англійським «Ліверпулем» та італійським «Ювентусом», коли дії англійських футбольних хуліганів спричинили тисняву і, як наслідок, обвал стіни стадіону «Ейзель» (Брюссель, Бельгія). Загинуло 39 осіб, 32 з яких були італійськими тифозі, сотні людей отримали травми.

Подія[ред. | ред. код]

Приблизно за годину до початку гри футбольні хулігани-прихильники «Ліверпуля», перейшли через огорожу, яка розділяла фанатів, та атакували італійських тифозі. Уболівальники «Ювентуса» в паніці почали тікати, але вперлися в напівзруйновану стіну між секторами. Під тиском людей стіна не витримала і впала, що призвело до багатьох смертей.

Попри все це, матч було проведено. «Ювентус» виграв із мінімальним рахунком 1:0. Гол забив Мішель Платіні із сумнівного пенальті[1].

Наслідком трагедії стало те, що всі англійські клуби було дискваліфіковано з єврокубків на п'ять років. «Ліверпулю» було заборонено грати в Європі на рік більше. Катастрофу назвали «найжахливішою годиною в історії турнірів УЄФА»[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Real King Of France. Стаття на Goal.com (9 червня 2007). (англ.)
  2. Цитата генерального секретаря УЄФА Ларса-Крістера Ольссона у 2004 році. uefa.com [Архівовано 27 серпня 2009 у Wayback Machine.]. (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]