Екзерсис

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Екзерси́с (фр. exercice — «вправа», від лат. exercitium) — комплекс тренувальних вправ, які складають основу уроку класичного танцю, що сприяє розвитку сили м'язів, еластичності зв'язок, вихованню виворітності, стійкості і правильної координації рухів в учнів або артистів балету.

П'єр Карр'є-Беллез. Біля палиці, 1888 рік

Короткий опис[ред. | ред. код]

Кожен урок починається з розігріву і повільного опрацювання різних груп м'язів. Спочатку всі вправи виконуються біля палки, потім  — на середині балетного залу. Учні молодших класів більшу частину уроку проводять біля палки, в той час як в уроці артистів екзерсис біля палки скорочується до 20-25 хвилин і велика частина уроку віддається середині і потім стрибкам. Вироблений століттями урок класичного танцю практично незмінний за своєю структурою: учні та дорослі артисти виконують практично однакові базові елементи в схожій послідовності: з підвищенням рівня майстерності від року до року змінюється лише темп (швидкість виконання рухів), координація (поєднання руху ніг з рухами рук, корпуса і голови) і насиченість комбінації, яка створюється навколо базового елементу.

Будь-який рух, що входить в екзерсис, можна змінювати і комбінувати, як в плані «схеми» (кількість рухів, їх напрямок тощо), так і видозмінюючи сам елемент, ускладнюючи його виконання підйомом на напівпальці та опусканням в пліє, обертанням і поворотами, додаванням координації з рухами рук, корпусу і голови.

Вправи екзерсису — основа будь-якої хореографічної підготовки. Вони розвивають фізичні якості, необхідні для професійного виконання рухів практично будь-якої танцювальної техніки: виворітність, еластичність і силу силу м'язів ніг і спини, правильну постановку корпусу, рук і голови, стійкість, координацію рухів.

Свої види екзерсису розроблені й у інших видах танцю. Вправи біля палки є обов'язковою складовою частиною уроків академічного характерного і народно-сценічного танців. Уроки джаз-танцю і танцю модерн переважно будуються на вправах на середині залу, проте в професійних школах окремі педагоги також практикують і вправи біля палки.

Побудова уроку[ред. | ред. код]

Найчастіше всі вправи виконуються двічі: спочатку з правої ноги, потім — з лівої (за бажанням педагога можливий і зворотний порядок). Перша вправа біля палки (plié) робиться на двох ногах, тому може виконуватися і один раз, без повтору комбінації.

Урок будується таким чином, що насиченість вправ йде по наростаючій, поступово збільшуючи амплітуду і складність виконуваних рухів. Водночас, «не ламаючи побудови уроку та окремих навчальних завдань, потрібно по можливості чергувати сильну напругу м'язів з більш легкою, вносячи тим самим в їх роботу відповідно різноманітність і відпочинок». Вправи в спокійному темпі чергуються з швидкими, відпрацьовують дрібну техніку.

Виконання вправ здійснюється з музичним супроводом або «під рахунок».

Партерний екзерсис[ред. | ред. код]

Екзерсис на підлозі (фр. exercice par terre) вперше був застосований педагогом Борисом Князєвим.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Н. П. Базарова, В. П. Мей. Азбука классического танца. Первые три года обучения: Учебное пособие = 3-е изд.. — СП-б. : Издательство «Лань», 2006. — 240 с. — 2500 прим. — ISBN 5-8114-0658-4. (рос.)
  • Н. П. Базарова. Классический танец: Методика четвертого и пятого года обучения. Учебник для высших и средних специальных учебных заведений искусств и культуры = 2-е изд.. — 1984. — 199 с. (рос.)
  • А. М. Мессерер. Уроки классического танца. — Издательство «Лань», 2004. — 400 с. — 3000 прим. — ISBN 5-8114-0526-X. (рос.)
  • П. А. Пестов. Уроки классического танца. I курс: Учебно-методическое пособие. — М. : «Вся Россия», 1999. — 428 с. — 5000 прим. — ISBN 5-93668-001-0. (рос.)
  • Л. Н. Сафронова. Уроки классического танца. Методическое пособие для педагогов. — СПб. : АРБ им. А. Я. Вагановой, 2003. — 192 с. — 1200 прим. — ISBN 5-93010-022-5. (рос.)