Експеримент (фільм, 2010)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Експеримент
The Experiment
Жанр Трилер, драма
Режисер Пол Шойринг
Продюсер Марті Адельштейн
Сценарист Пол Шойринг
Маріо Джордано
На основі стенфордський тюремний експеримент і Експеримент
У головних
ролях
Едрієн Броді
Форест Вітакер
Кем Жіганде
Оператор Емі Вінсент
Композитор Грем Ревел
Кінокомпанія Inferno Distribution
Inferno Entertainment
Magnet Media Productions
Дистриб'ютор Stage 6 Filmsd і Netflix
Тривалість 96 хв.
Мова англійська
Країна США
Рік 2010
IMDb ID 0997152

«Експериме́нт» (англ. The Experiment) — фільм американського 2010 року режисера Пола Шойринга, друга екранізація роману «Black Box» Маріо Джордано (Mario Giordano) і водночас рімейк на німецький фільм 2001 року. Сюжет фільму базується на реальних подіях Стенфордського тюремного експерименту.

Сюжет[ред. | ред. код]

Для участі в психологічному експерименті обрані 26 добровольців на ролі «охоронців» і «ув'язнених», за підсумками якого кожен учасник повинен отримати 14000 доларів через 2 тижні. Групу привозять в ізольовану будівлю, що буде використовуватися в ролі в'язниці під наглядом відповідального доктора (Фішер Стівенс). За основними правилами в'язні повинні з'їдати всю запропоновану їжу, ув'язнені не можуть чіпати охоронців, і охоронці є головними. Якщо охоронці не карають ув'язнених за порушення правил, загоряється червона лампочка, й експеримент закінчується. Будівля знаходиться під постійним наглядом, і якщо будь-ким використовується надмірна сила, експеримент також повинен закінчитися.

Тревіс (Едріен Броуді) ділить свою камеру з автором «графічного роману» на ім'я Бенджі (Етан Кон), страждаючим від цукрового діабету. Тим часом Барріс (Форест Вітакер), у звичайному житті простак-невдаха, несподівано проявляє ініціативу і бере на себе управління над охоронцями, стаючи справжнім садистським лідером. Коли Тревіс намагається зажадати справедливого проведення експерименту, Барріс наказує помічникам зв'язати його і голить йому голову, а потім знущається над ним з більшістю інших охоронців. Але експеримент не переривають, Барріс та інші охоронці припускають, що у них є повний контроль над ув'язненими. Один з охоронців хоче допомогти Бенджі і намагається таємно пронести в його камеру інсулін. Баррис тут же додає колишнього охоронця до числа ув'язнених, перед цим наказавши його побити.

Одного ранку Тревіс підходить до однієї з камер відеоспостереження і просить припинити жахливий експеримент, потім у сварці Барріс вбиває Бенджі. Охоронці кидають Тревіса в невелику шахту, нападають на ув'язнених і приковують їх наручниками до ґрат. Тревіс все-таки вибирається, нападає на охорону і допомагає звільнитися іншим ув'язненим. Переповнені жагою помсти, колишні ув'язнені люто переслідують охорону і б'ють своїх мучителів. Тільки в цей момент сирена сигналізує, що експеримент закінчено. Незабаром по новинах передають, що доктора-організатора експерименту судитимуть за ненавмисне вбивство. Всі постраждалі, включаючи Тревіса, готові дати свідчення. У фінальній сцені Тревіс зустрічає свою подругу (Меггі Грейс), історія закінчується.

Ролі[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

Елайджа Вуд був спочатку обраний на роль, але відмовився після кількох днів зйомок.

Спочатку зроблений для кінотеатрів, фільм вийшов на DVD в США і в більшості інших країн.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]