Електронний архів ДонНТУ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Електронний архів ДонНТУ
Власник ДВНЗ ДонНТУ
URL ea.donntu.edu.ua

Електронний архів ДонНТУ (E-archive DonNTU, Electronic Archive Donetsk National Technical University) — сховище документів відкритого доступу[en] та інституційний репозитарій Донецького національного технічного університету, що накопичує, зберігає, розповсюджує та забезпечує довготривалий, постійний та надійний доступ до результатів наукових досліджень та навчально-методичних розробок професорсько-викладацького складу, науковців, аспірантів та студентів ДонНТУ.

Мета та завдання E-archive DonNTU[ред. | ред. код]

Мета E-archive DonNTU[ред. | ред. код]

Завдання E-archive DonNTU[ред. | ред. код]

Історія[ред. | ред. код]

Передумови створення E-archive DonNTU[ред. | ред. код]

На початку XXI сторіччя Донецький національний технічний університет мав розгалужену, але дещо розрізнену сукупність наукових та освітніх інформаційних електронних ресурсів:

  • Інформаційний портал ДонНТУ
  • Портал магістрів ДонНТУ
  • Центр дистанційної освіти ДонНТУ

На виконання вимог Закону України "Про основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007–2015 рр."[1] щодо забезпечення «вільного доступу до результатів наукових досліджень, створених за рахунок коштів Державного бюджету України» з 2008 року всі випуски Наукових праць ДонНТУ розміщуються на порталі наукової періодики України[2], створеному національною бібліотекою України ім. Вернадського.

Тому для систематизації, створення повного архіву всіх наукових та освітніх інформаційних ресурсів ДонНТУ та надання користувачам єдиної точки доступу до них було прийняте рішення про організацію інституційного репозитарію Донецького національного технічного університету.

Початок роботи[ред. | ред. код]

Підготовча робота зі створення електронного архіву активізувалася у вересні 2009 року після приєднання ДонНТУ до проекту ELibUkr «Електронна бібліотека: Створення центрів знань в університетах України». За участі та допомоги координаторів проекту були розроблені політики репозитарію, положення про електронний архів (інституціональний репозитарій) ДонНТУ, авторський договір. Після аналізу доступного відкритого програмного забезпечення, придатного для створення та підтримки цифрових архівів, було обрано пакет DSpace, розроблений у MIT та лабортароії HP у Кембріджі, Массачусетс.

У 2010 році було вирішено, що архів буде функціонувати на базі бібліотеки ДонНТУ, яка перейшла до вирішення практичних (технічних) питань, а саме вибору програмного забезпечення, технічної і адміністративної підтримки репозитарію. При виборі ПЗ вивчався досвід багатьох репозитарієв тому вибір зупинився на безкоштовному ПЗ з вільним кодом DSpace, а саме на версії 1.5. Після консультації зі співробітниками інших навчальних закладів у травні 2011 року було прийнято рішення перейти на версію DSpace 1.7, яка має більше можливостей.

У травні 2011 року прийнято наказ про обов'язкове самоархівування, згідно з яким кожний підрозділ університету призначає координатора, який відповідає за наповнення своєї гілки архіву.

Для виконання усіх завдань репозитарію у січні 2011 року він оприлюднився світу.

Для зростання цитованості та включення ДонНТУ у світові інформаційні ресурси, E-archive DonNTU було зареєстровано у директорії репозитаріїв відкритого доступу DOAR[3], регістрі репозитаріїв відкритого доступу ROAR[4] та у першому українському харвестері — OAI харвестер[5], який забезпечує глобальний пошук наукової інформації.

Структура архіву[ред. | ред. код]

Структура архіву є ієрархічною: фонд архіву має у своєму складі: фонди факультетів, фонд бібліотеки ДонНТУ та фонд наукових праць університету. В свою чергу, фонди поділяються на підфонди, якими виступають кафедри кожного факультету. Підфонди поділяються на тематичні колекції, які визначають факультети, відповідно до видів документів, що включаються до архіву. Кожний підрозділ університету має право в будь-який момент додати або видалити зайву гілку в структурі архіву.

Керівництвом та співробітниками університету визначено, що колекції кафедр та факультетів будуть містити публікації та презентації вчених університету, навчально-методичні матеріали, покажчики, монографії, наукові праці співробітників ДонНТУ. Окремими колекціями виступають рекламні та організаційні матеріали, як окремих факультетів, так і університету взагалі.

Перші результати[ред. | ред. код]

Перший рік функціонування архіву був пов'язаний з вирішенням багатьох питань — були визначені мета та політики роботи архіву, зручна структура, обрана технічна платформа на базі якої створювався архів. Вирішено багато організаційних(вибір адміністратора архіву, призначення координаторів від факультетів, прийняття наказу про обов'язкове самоархівування)та технічних питань (посилання на документ, вірна статистика). Але отриманна статистика за рік свідчить про позитивні тенденції у цьому напрямоку роботи: На кінець 2012 року до складу репозитарію входить майже 14000 робіт, серед яких статті та презентації співробітників університету, покажчики та наукові праці вчених ДонНТУ. Ефективність використання архіву показують статистичні дані: за друге півріччя функціонування архіву більше ніж 500000 переглядів з різних країн світу, серед яких Україна, Росія, Казахстан, Білорусь, США та Німеччина.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Про Основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007-2015 роки. Офіційний вебпортал парламенту України (укр.). Процитовано 1 березня 2024.
  2. Наукова періодика України - НБУВ Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського. www.irbis-nbuv.gov.ua. Процитовано 1 березня 2024.
  3. Directory of Open Access Repositories (DOAR) [Электронный ресурс] — Режим доступа: // http://www.opendoar.org/find.php [Архівовано 20 жовтня 2011 у Wayback Machine.]
  4. Registry of Open Access Repositories (ROAR) [Электронный ресурс] — Режим доступа: // http://roar.eprints.org/ [Архівовано 30 жовтня 2012 у Wayback Machine.]
  5. Система пошуку у відкритих архівах України [Электронный ресурс] — Режим доступа: // http://oai.org.ua [Архівовано 15 березня 2022 у Wayback Machine.]

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Будапештская инициатива «Открытый доступ» [Электронный ресурс]. — Режим доступа: // https://web.archive.org/web/20110807164548/http://www.soros.org/openaccess/ru/read.shtml
  • Ярошенко, Т.О «Проект „Електронна бібліотека: центри знань в університетах України“ — інновації через співробітництво» / Т. О. Ярошенко.// Бібліотечний Вісник. — 2009. — № 3. — С. 3—5
  • В. Я. Воропаєва, О. Я. Анопрієнко, Г. О. Петрова. Університетський Інтернет ресурс — інформаційний портал чи електронний репозитарій? // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Діяльність бібліотек ВНЗ у світлі модернізації вищої освіти», м. Севастополь, 19 — 21 травня 2009 р. // Севастополь: Вид-во СевНТУ, 2009. — С. 69—71.
  • Ткаченко, Н. А. Возможности университетского репозитария для представления научных достижений ученых ДонНТУ в мировом информационном пространстве / Н. А. Ткаченко // Сучасна бібліотека в інноваційному освітньому просторі: матеріали наук.-практ. конф., м. Луганськ, 17 — 18 берез. 2011 р. / ред. кол. : Ж. В. Марфіна, О. В. Бикова, К. О. Шарамет. — Луганськ: Вид-во ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка», 2011. — С. 192—197.
  • Ткаченко, Н. О. Досвід створення відкритого електронного архіву в Донецькому національному технічному університеті / Н. О. Ткаченко // "Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції «Наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка», Львів, 11-12 травня. 2011 р. — Львів, 2011.