Електростанція шахти ім. Засядька

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Електростанція шахти імені Засядька
Країна  Україна
Розташування Україна Україна, Донецька область, Донецьк
Введення в експлуатацію 2006 р.
Вид палива метан вугільних родовищ
Енергоблоки 12 x JMS620 GS-N.L
Встановлена електрична
потужність
36 МВт
Встановлена теплова
потужність
34 МВт
Річне виробництво електроенергії,
млн кВт·год
66 (2012 р.).
Річне виробництво тепла,
тис ГКал
32 (2012 р.)
Дані оновлено 20 липня 2013 року
ідентифікатори і посилання

ТЕЦ шахти ім. Засядька— промислова когенераційна газопоршнева електростанція шахти ім. Засядько, розташована в місті Донецьк.

Станція[ред. | ред. код]

Станція складається з 12 газопоршневих установок потужністю 3,04 МВт кожна виробництва австрійської фірми «GE Jenbacher». Проектування й будівництво здійснювала компанія «Синапс».

Принцип дії[ред. | ред. код]

Газ з дегазаційних шпар та виробленого простору шахти надходить по чотирьох лініях від двох вакуумних насосних станцій (ВНС). Далі з ВНС газ подається на вузол змішування ділянки газопідготовки ТЕЦ із метою одержання на виході з вузла, однорідної газо-повітряної суміші необхідної концентрації: припустимий діапазон від 25 % до 40 % метану, номінальний режим 30 %. Некондиційний газ скидається в атмосферу через «свічу». При необхідності збільшити концентрацію суміші до неї підмішується газ високої концентрації (93 — 98 %) зі шпар поверхневої дегазації.

Виробництво електроенергії на електростанції[2]
Рік млн. кВт-г.
2006
94,3
2007
200,5
2008
131,9
2009
132,6
2010
175,9
2011
122,0
2012
65,6

Далі метано-повітряна суміш (МВС) проходить ряд послідовних процесів: охолодження, очищення, й підігрів-осушку. Охолодження МВС здійснюється для її очищення й видалення вологи в сепараторах-фільтрах. Підігрів МВС до 40°С здійснюється в блоках нагрівання з метою зниження вологості газової суміші.

Крім паливного газу до установок подається газ високої концентрації зі шпар поверхневої дегазації для підпалювання паливної суміші в циліндрах газопоршневих установок.

Підготовлений паливний газ надходить на 12 установок, обладнаних генераторами 3,04 МВт кожна. Вироблена електроенергія надходить по шинах на шахтну підстанцію 6,3 Кв.

Тепло, що було утилізоване при роботі агрегатів станції, використовується для технологічних (підігрів газу) і побутових потреб ТЕЦ, виробничо-побутових будинків шахти. У зимовий час теплова енергія так само використається для обігріву шахтних стовбурів. Передбачена можливість надлишок тепла направляти в міську тепломережу міста.

Електростанція обладнана сучасними засобами керування й контролю з використанням комп'ютерів і мікроконтролерів, об'єднаних інформаційними мережами. Встановлено засоби збору первинної інформації й пристрої автоматизації провідних світових виробників: ABB, DBT, Keuter, Klinger, Wegabar, Alleen Bradley й Rockwell Automation.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Jenbacher gas engines.Technical Specification(англ.)
  2. Результати роботи КГЕС. Архів оригіналу за 2 серпня 2013. Процитовано 22 липня 2013.

Джерела[ред. | ред. код]