Ельба (національний парк)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Національний парк Ельба
Розташування парку
22° пн. ш. 35° сх. д. / 22° пн. ш. 35° сх. д. / 22; 35Координати: 22° пн. ш. 35° сх. д. / 22° пн. ш. 35° сх. д. / 22; 35
Країна Халаїбський трикутник
Розташування Халаїбський трикутник
Найближче місто Халаїб
Площа 35 600 км²
Засновано 1986 рік
Розташування парку
Розташування парку
Ельба (національний парк). Карта розташування: Єгипет
Ельба (національний парк)
Ельба (національний парк) (Єгипет)
Мапа

CMNS: Ельба у Вікісховищі

Гебель Ельба (букв гора Ельба, араб. جبل علبة‎.) — національний парк Єгипту. Велика частина розташована в Халаїбському трикутнику, оспорюваному Суданом, але, незважаючи на це, територія парку повністю контролюється Єгиптом.

Географія[ред. | ред. код]

Найбільші гори досягають висот 1435 м (гора Ельба), 1409 м (гора Шеллал), 1911 м (гора Шендіб), 1526 м (гора Шендодаі). Середньорічний рівень опадів — менше 50 мм, але на височинах досягає 400 мм. Це пояснюється близькістю до Червоного моря (від 15 до 30 км).

Екологія[ред. | ред. код]

Вершина гори є «туманною оазою» — велика частина опадів там проявляється у вигляді туману або роси, що створює незвичайну екосистему, не схожу ні на яку іншу в Єгипті; біорізноманіття парку незрівнянне ні з одним місцем у країні.

У цій вологій області зареєстровано 458 видів рослин — майже 25 % від загальної кількості видів рослин в країні. У парку є як мінімум один ендемічний рослинний вид — Biscutella elbensis. З усієї флори регіону варто виділити унікальне, найцінніше дерево Dracaena ombet [es], а найбільш поширеними в місцевій гірській системі є акації та інші чагарники, що утворюють єдину природну лісисту місцевість Єгипту. В районі берегової лінії все більшого поширення набувають мангрові зарості.

Тваринний світ парку нараховує 23 види ссавців, серед них особливо поширені гієна смугаста, леопард, віслюк дикий, газель, ефіопійський їжак, зорила та інші. Також в межах парку мешкає 24 види рептилій і амфібій, до них належать такі ендеміки, як Шариф Баха Ель Дін, жаба Додсона, плямиста змія, довгохвості ящірки тощо.

Також територія парку Ельба відома як місцеперебування великого числа пернатих. Це в першу чергу страуси, бородані, пугачі, саджі, кам'янки, грифи, стерв'ятники, орлани, конюки, золоті горобці, арабські очеретянки, ворони та інші пернаті.

Джерело[ред. | ред. код]