Епуас (сир)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Епуас
Альтернативна назва Époisses
Країна походження Франція Франція
Місто Епуас, Кот-д’Ор
Основа коров'яче молоко
Пастеризованість немає
Структура м'який з відмитою скоринкою
Витримка 5—8 тижнів
Сертифікація AOC (1991)

Епуас (фр. Époisses) — французький м'який сир із коров'ячого молока.

Історія [ред. | ред. код]

Епуас винайшли монахи-цистерціанці. В 1968 році була створена «Профспілка захисту епуаса»[1]. В 1991 році Епуас отримав споконвічну контрольовану назву (AOC).

Виготовлення [ред. | ред. код]

Для приготування однієї голівки сиру потрібно два літра молока. У підігріте молоко додають трохи сичужної закваски, завдяки чому молоко скисає поступово. Через 16—24 годин утворюється кальє, яке розкладають у форми. Після того, як стече сироватка, сир дістають із форми, солять і розміщують на дерев'яних решітках для дозрівання. У перший тиждень два-три рази на день кірочку відмивають підсоленою водою. Після того, як скоринка придбає червонуватий відтінок, у воду додають бургундську горілку Marc de Bourgogne. Сир дозріває протягом 5—8 тижнів.

Опис[ред. | ред. код]

Головки сиру мають форму диска і бувають двох видів: великі — діаметром 16,5—19 см, висотою 3—4,5 см і вагою 700—1100 г; малі — діаметром 9,5—11,5 см, висотою 3—4,5 см і вагою 250—350 г. Головка покрита гладенькою скоринкою, під якою знаходиться ніжна м'якоть світло-бежевого кольору з незвичайним запахом. У молодих сирів скоринка має колір слонової кістки, у старих — червоно-цегельний.

Епуас розрізають на чотири частини і їдять десертною ложкою. До сиру найкраще підходять легкі бургундські вина або трохи солодкуваті білі Chablis або Sauternes.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сыр БУРГУНДСКИЙ ЭПУАС (рос.). cheeser.ru. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 31 травня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]