Ераст

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ераст
Народився
Коринф, Пелопоннес, Греція
Помер 1 століття
Рим, Римська імперія
У лику святий
День пам'яті 23 листопада (10 листопада ст. с)

Ераст — апостол від сімдесяти, учень апостола Павла. Кілька разів згадується в Новому Завіті:

  • «Тож він послав у Македонію двох із тих, що служили йому, Тимофія й Ераста, а сам позостався якийсь час у Азії.» (Дії 19:22);
  • «Вітає вас міський доморядник Ераст і брат Кварт.» (Рим. 16:23);
  • «Ераст позостався в Коринфі, а Трохима лишив я слабого в Мілеті.» (2 Тим. 4:20).

Ераст, ймовірно, був родом з Коринфа, за походженням грек. Посада міського економа (доморядника) Коринфа, яку він займав, вказує на те, що він походив із знатного роду і мав уже поважний вік, інакше йому не доручили б такої посади у великому місті. Найбільш імовірно, що Ераст вперше почув Євангелію про Ісуса Христа від самого апостола Павла під час його першого відвідування Коринфа (Дії  18:01-18), куди він прибув з Афін.

Ераст разом з Павлом приїжджав у Єрусалим і ймовірно жив там якийсь час, служачи в місцевій церкві. Це підтверджується тим, що в грецьких і латинських письменників він називається економом Єрусалимської церкви. У списку сімдесяти апостолів у Дорофея сказано: «Ераст економ бисть Єрусалимської церкви».

За східним церковним переданням Ераст був єпископом Панеади (місто в північній Палестині) і мирно помер у глибокій старості. В житіях святих Дмитра Ростовського про нього сказано так: « Ераст святий, бисть економ єрусалимської церкви, потім же єпископом Панеади». Католицька церква шанує його як мученика і вважає єпископом Кесарії Філіпової наступником Епафродита.

Пам'ять про апостола Ераста в Православній церкві відбувається 23 листопада (10 листопада за старим стилем), а також 17 січня (4 січня за старим стилем) в день Собору Апостолів від сімдесяти. У Католицькій церкві пам'ять про апостола Ераста відбувається 26 липня.

Література[ред. | ред. код]

  • Архиепископ Димитрий (Самбикин). Собор св. 70-ти апостолов. — Православный собеседник : Православний співрозмовник, 1906. — Vol. 3. — 230-236 с. (рос.)
  • Roberts, Alexander; Donaldson, James; Coxe, A. Cleveland, ред. (1886). Appendix to the Works of Hippolytus; containing Dubious and Spurious Pieces. The Ante-Nicene Fathers: Translations of the Writings of the Fathers Down to A. D. 325 (англ.). Т. V. translated by J. H. McMahon (вид. American reprint of the Edinburgh). Buffalo: Christian Literature Company. с. -256.