Ерколе Феррата

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ерколе Феррата
Ercole Ferrata
Ім'я при народженні Ercole Ferrata
Народився 1610
Валь д'Інтельві поблизу Комо
Помер 10 липня 1686
Рим
Національність Італія Італія
Жанр скульптура
Напрямок римське бароко
Покровитель кардинал Бернардино Спад, герцог Тоскани Козімо III Медічі

Ерколе Феррата (італ. Ercole Ferrata; 1610, Валь д'Інтельві поблизу Комо — 10 липня 1686, Рим) — італійський скульптор епохи бароко.

Життя і творчість[ред. | ред. код]

Феррата почав вивчати мистецтво вже в юності, в рідному містечку. Потім він провів сім років у майстерні генуезького скульптора Томазо Орсоліні. З Генуї Феррата направився в Неаполь, де працював переважно над замовленнями аристократичних родин Корсіні та Савеллі. У 1637 році він вступив у неаполітанську гільдію скульпторів. У 1646 році Феррата практично цілий рік працював у соборі Аквілеї.

Під заступництвом кардинала Бернардино Спада з болонського аристократичного роду Спада, Феррата в 1647 році почав працювати в римській майстерні художника Джованні Лоренцо Берніні, зайнятого в цей час у соборі святого Петра. Переконавшись у майстерності молодого скульптора, його запросив у свою майстерню Алессандро Альгарді. У нього Феррата виконав замовлення не тільки для Папської держави, а й для королеви Швеції Христини.

У 1662—1665 роках Феррата працював у майстерні художника П'єтро да Кортона. За допомогою останнього Феррата став членом римської художньої академії Святого Луки. Пізніше виконував замовлення великого герцога Тоскани Козімо III Медічі і деякий час жив при його дворі у Флоренції.

У Римі у Феррата була велика майстерня, де в різний час навчалося багато учнів, серед них Мельхіоре Кафа та Джованні Баттіста Фоджині.

Скульптурні твори Феррата можна побачити в різних містах Європи — від Санкт-Петербурга і Вроцлава (мармурова скульптурна група зі св. Єлизаветою в однойменній капелі) і до Неаполя. Найбільш відомим з них є римський Обеліск перед Санта-Марія сопра Мінерва.

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Скульптури[недоступне посилання з квітня 2019] в Ермітажі, Санкт-Петербург
  • Gerardo Casale: FERRATA, Ercole. / Fiorella Bartoccini (Hrsg.): Dizionario Biografico degli Italiani (DBI). Band 46 (Feducci–Ferrerio), Istituto della Enciclopedia Italiana, Rom 1996. (італ.)