Ерлікозавр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
† Ерлікозавр
Реконструкція
Реконструкція
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові
Клас: Плазуни
Підклас: Динозаври
Ряд: Ящеротазові
Інфраряд: Теризинозаври
Родина: Теризинозавриди
Рід: Erlikosaurus
Вид: Erlikosaurus andrewsi
Erlikosaurus andrewsi
Perle 1925
Посилання
Вікісховище: Category: Erlikosaurus
Віківиди: Erlikosaurus
EOL: 47458748
Fossilworks: 66666

Ерлікозавр (лат. Erlikosaurus; букв. «Ящір — Ерлік») — рід ящеротазових динозаврів пізнього крейдяного періоду, що належить до родини теризинозавридів. Його викопні рештки (череп і деякі пост-черепні фрагменти) були знайдені в монгольському геологічному формуванні Баянширеї, у відкладеннях віком 80 млн років тому[1].

Типовий вид Е. andrewsi був описаний А. Перлее в 1980 р. Його назва походить від імен тюрко- монгольського божества смерті Ерліка і прізвища палеонтолога Р. Ч. Ендрюса. У той час це був єдиний відомий теризинозаврид, череп якого був виявлений (тоді його вважали сегнозавром).[1]. Це допомогло пролити світло на загадкову і маловивчену групу динозаврів.

Опис[ред. | ред. код]

Ерлікозавр належав до родини теризинозавридів — незвичайної групи тероподів, які їли рослини замість м'яса, і мали таз, подібний до птахотазових динозаврів. Крім того, як і у птахотазових, його щелепи являли собою кістяний дзьоб, придатний для живлення рослинами.[1] Наразі відомо, що деякі теризинозавриди були пернатими, тому ймовірно, що ерлікозавр теж був покритий пір'ям.

Ерлікозавр мав «тонкі» кігті на лапах, призначення яких неясне. На основі фрагментарного скелетного матеріалу, довжина дорослого ерлікозавра була оцінена в 6 м. Ерлікозавр міг бути більш «полегшеним», ніж його близький родич сегнозавр[1].

Класифікація[ред. | ред. код]

Деякі науковці припускають, що ерлікозавр — те ж саме тварина, що і енігмозавр, оскільки останній був знайдений у тій же геологічній формації, і відомий тільки по частині стегна.[1]

Однак, оскільки енігмозавр не настільки нагадує сегнозавра, наскільки це можна було б очікувати від ерлікозавра,[1] енігмозавр і ерлікозавр як і раніше вважаються окремими родами.

Зображення представляють застарілі уявлення про ерлікозавра як про зауропода

Див. також[ред. | ред. код]

Ресурси Інтернета[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е «Erlikosaurus» // Dodson Peter, Brooks Britt, Kenneth Carpenter, Catherine A. Forster, David D. Gillette, Mark A. Norell, George Olshevsky, Parrish J. Michael, David B. Weishampel. The Age of Dinosaurs. — Publications International, LTD. — Р. 142. ISBN 0-7853-0443-6.