Ернандо де Сото (економіст)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ернандо де Сото
Hernando de Soto
Народився 2 червня 1941(1941-06-02) (82 роки)
Арекіпа, Перу
Країна Перу
Діяльність економіст, письменник, політик
Alma mater Міжнародна школа в Женеві
Галузь економіка
Відомий завдяки: дослідження неформальної та тіньової економіки
Батько Alberto Soto de la Jarad
Брати, сестри Álvaro de Sotod
Нагороди
Особ. сторінка hernandodesoto.pe

CMNS: Ернандо де Сото у Вікісховищі

Ерна́ндо де Со́то (ісп. Hernando de Soto; *2 червня 1941, Арекіпа, Перу) — перуанський економіст. Основні напрями досліджень: тіньова економіка; історія і перспективи розвитку капіталізму. Є одним з найвідоміших прибічників лібералізації економічного життя.

Вчився в інституті-університеті міжнародних відносин (Женева). Працював економістом при підготовці ГАТТ, у Міждержавній раді країн-експортерів міді; був головою перуанського Центробанку. У 1981 заснував Інститут свободи і демократії в Лімі, керівником якого він є.

Лауреат премій Адама Сміта (2002) і Мілтона Фрідмана (2004). Головною причиною розквіту тіньової економіки Сото вважає бюрократизм. Проведені його інститутом польові дослідження показали, що для реєстрації швацької майстерні в Перу необхідно витратити 289 днів і витрати, рівні 32 мінімальним місячним зарплатам; для здобуття ліцензії на торгівлю у вуличному кіоску потрібно всього 43 дні і 15 зарплат.

Обкладинка українського видання книжки Ернандо де Сото «Загадка капіталу. Чому капіталізм перемагає лише на Заході і ніде більше»

Основні твори[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]