Ескіз до вітражу з гербом

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ганс Гольбейн молодший «Ескіз до вітража з гербом»
, 1522 р., 29.1 × 33.2 см
англ. Landscape with a Village Church
Творець: Ганс Гольбейн Молодший
Час створення: 1522 р.
Розміри: 29.1 × 33.2 см
Висота: 33,1 см
Ширина: 29 см
Матеріал: олія на полотні
Зберігається: Оксфорд, Велика Британія
Музей: Ашмолеан музей

«Ескіз до вітража з гербом» — малюнок для майбутнього вітража, який створив швейцарсько-німецький художник Ганс Гольбейн молодший.

Вітраж в німецькому мистецтві[ред. | ред. код]

В німецьких князівствах свої міцні позиції довго зберігало мистецтво готики. Відгомін стилістики готики знаходять і в творах німецьких художників, яких зазвичай рахують майстрами Північного відродження, серед них — * Вільм Дедек

Дещо від стилістики готики узяв і Ганс Гольбейн Молодший, найбільш «ренесансний» серед німецьких майстрів. Особливо це помітно в ескізах до вітражів.

Вітраж — характерна галузь готичного мистецтва, пов'язана з будівництвом готичних храмів. Мистецтво вітражів, що поступово занепадало в ренесансній Італії, в добу відродження, навпаки, мало поширення в німецьких князівствах та в німецькомовній Швейцарії. Ескізи для вітражів робив і Альбрехт Дюрер.

Вітражі в 16 ст[ред. | ред. код]

Короткий період розквіту отримало мистецтво вітражів в 16 столітті саме в Швейцарії. На відміну від попередньої доби вітражі почали замовляти не тільки церковні громади для храмів, а й багаті приватні особи для кабінетів. Часто вони мали гербовий характер. Серед майстрів вітражного мистецтва Швейцарії 16-17 ст. — Тобіас Штіммер, Ніклаус Вірт фон Віль, Даніель Ліндтмейєр, Ієронім Шпенглер, Карл фон Эгері. «Витраж з зображенням гербів» швейцарця Ієронима Шпенглера зберігає музей Ермітаж.

Даніель Гопфер. Боротьба швейцарських найманців за прапор. 1536 р.

Зразком ескізу для вітража був і малюнок Гольбейна з гербом Крістофа фон Еберштейна (Оксфорд, Ашмолеан музей). Як обрамлення використана архітектурна арка, прикрашена колонами. На відміну від майстрів Італії — верхівки колон прикрашені не звичними для італійців алегоричними жіночими фігурами, а зображенням швейцарських вояків у двобої. Швейцарські кантони десятиліттями постачали своїх вояків найманцями в чужі армії. Швейцарські вояки століттями — охорона римських пап. Швейцарські вояки — части персонажі картин тогочасних художників і графіків Швейцарі — від Урса Графа до Даніеля Гопфера.

Головне місце в ескізі займає ще одна фігура вояка в характерному, бравому одязі з численними розрізами та герб родини фон Еберштейн.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Christian Müller; Stephan Kemperdick; Maryan Ainsworth; et al, Hans Holbein the Younger: The Basel Years, 1515—1532, Munich: Prestel, 2006, ISBN 9783791335803.
  • Пахомова В. А."Графика Ганса Гольбейна Младшего", Л, «Искусство», 1989 (рус)

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]