Еугеніуш Кнапік

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Еугеніуш Кнапік
пол. Eugeniusz Antoni Knapik
Основна інформація
Повне ім'я пол. Eugeniusz Antoni Knapik
Дата народження 9 липня 1951(1951-07-09)[1][2] (72 роки)
Місце народження Руда-Шльонська, Сілезьке воєводство
Громадянство Польська Народна Республіка і Республіка Польща
Професії піаніст, композитор, викладач університету
Освіта Музична академія (Катовиці)
Інструменти фортепіано
Жанри опера
Заклад Музична академія (Катовиці)[3]
Нагороди
Золота медаль «За заслуги у культурі Gloria Artis» Silver Medal for Merit to Culture – Gloria Artis‎ офіцерський хрест ордена Відродження Польщі
Q: Цитати у Вікіцитатах
CMNS: Файли у Вікісховищі

Еугеніуш Кнапік (пол. Eugeniusz Knapik; нар. 9 липня 1951) — сучасний польський композитор і піаніст, ректор Музичної академії в Катовицях.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 9 липня 1951 року в містечку Руда Шльонска, Сілезьке воєводство). У 1976 р закінчив Державну Вищу Музичну школу в Катовицях (клас композиції Г. М. Гурецкі). Виступає у Польщі та за її межами як соліст і камерний виконавець (з 1982 р. — партнер Квартету Шльонського).

Професор композиції в Катовицькій Академії музики імені Шимановского. З 1992 г. очолює також створену при ній Студію комп'ютерної й електронної музики, а пізніше стає ректором Академії.

Кнапік спеціалізується на сучасному репертуарі. Він є першим виконавцем у Польщі циклу О.Мессіана «20 поглядів на Немовля Ісуса». В 1997 р. отримав нагороду Спілки польських композиторів та Нагороду Міністерства культури і мистецтв. 2005 року нагороджений Хрестом Кавалера Ордену Відродження Польщі.

Серед основних творів Кнапіка — оперна трилогія «Думки Олени Трублейн» (англ. The Minds of Helena Troubleyn; 19871996), створена в співдружності з автором лібрето й режисером-постановником Яном Фабром.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. Musicalics
  3. Nauka Polska

Джерела[ред. | ред. код]