Symphytum grandiflorum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Живокіст великоквітковий)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Symphytum grandiflorum
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Шорстколистоцвіті (Boraginales)
Родина: Шорстколисті (Boraginaceae)
Рід: Живокіст (Symphytum)
Вид:
S. grandiflorum
Біноміальна назва
Symphytum grandiflorum
DC., 1846
Синоніми

Symphytum ibericum

Symphytum grandiflorum (Живокі́ст великоквітко́вий або вели́кий,[1] або грузи́нський[2])[3] — багаторічна рослина родини Шорстколистих, ендемік Кавказу. Декоративна культура.

Опис[ред. | ред. код]

Суцвіття

Трав'яниста рослина заввишки 20-40 см. Кореневище довге, шнуроподібне, повзуче, гіллясте. Листки овально-серцеподібної форми, темно-зеленого кольору, вкриті волосками. Квітки завдовжки 20-24 мм, блідо-жовті, трубчасто-дзоникуваті, зібрані у своєрідні пучки. У культурних сортів колір міниться від рожевого у пуп'янках до блакитного та білого у повному розквіті.

Поширення та екологія[ред. | ред. код]

Живокіст великоквітковий зростає на північний схилах Великого Кавказу, охороняється на території Кавказького заповідника.

Зростає у мішаних гірських лісах: світлих, напівтінистих та тінистих, на достатньо зволожених ґрунтах. Полюбляє прохолодні місцини. Активно розростається. При відсутності конкуренції утворює великі куртини. При зростанні поряд з іншими видами, може утворювати гібриди. Квітне у травні або на початку червня. Розмножується як вегетативно (відокремлення відростків, поділ куща), так і насінням. Взимку витримує морози до −23 °C, але при відсутності снігу вимерзає.[4]

Значення та охорона[ред. | ред. код]

Використовується як декоративна рослина, за якою потрібен мінімальний догляд. У заростях живокості не зростають бур'яни. Шляхом селекції виводяться різні сорти:

  • Hidcote Blue з синьо-білими суцвіттями та Hidcote Pink з рожевими квітками, більш високі (до 45 см), з темно-зеленими листками, дзвіночкоподібними квітками, витримують напівтінь[5]
  • Goldsmith англійський варієгатний з листками, які мають золотисто-жовтий край. Сонцелюбний та теплолюбний[6]
  • Variegata варієгатний гібридний сорт

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 20 грудня 2016. Процитовано 20 червня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 25 травня 2015. Процитовано 30 серпня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 25 травня 2015. Процитовано 30 серпня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  5. Архівована копія. Архів оригіналу за 16 липня 2012. Процитовано 30 серпня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  6. Архівована копія. Архів оригіналу за 30 липня 2013. Процитовано 30 серпня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]