Жираф (сузір'я)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жираф
Жираф
Жираф
Латинська назва Camelopardalis
Род. відмінок Camelopardalis
Скорочення Cam
Пряме піднесення 6год 00хв
межі від 3год 06хв до 14год 30хв
Схилення 70° 00'
межі від 52° 30' до 86° 30'
Площа 757 кв.град.(18)
Зорі 0 яскравіших від 3m
43 яскравіших від 5,5m
Найяскравіша зоря Бета Жирафа 4,23m
Метеорні потоки немає
Суміжні сузір'я
Спостерігається в широтах між +90° i −3°
Увечері найкраще спостерігати протягом лютого
Існує з 1598. Запропоноване Планціусом
Сузір'я Жирафа неозброєним оком.

Жира́ф[1] або Жира́фа[2] (лат. Camelopardalis) — сузір'я північної півкулі неба, значне за площею, проте не містить якскравих зір.

Сузір'я Жирафа із «Дзеркала Уранії», набору тематичних карток опублікованого у Лондоні, бл. 1825 року. Вище зображені два застарілі сузір'я: Північний Олень та Охоронець Врожаю.

Історія[ред. | ред. код]

Нове сузір'я. Через відсутність яскравих зір у давні часи ця ділянка неба вважалась порожньою. У 1598 році Петер Планціус запропонував виокремити зорі цієї частини неба в окреме сузір'я. Після публікації в небесних картах Якоба Барча в 1624 році сузір'я Жирафа отримало наукове визнання. У Планціуса сузір'я називалося «Жираф» (Gyraffa Camelopardalis), але, судячи з коментарів автора, він мав на увазі верблюда, на якому, згідно з книгою Буття, Ревекка приїхала до Ісаака в Ханаан, щоб стати його дружиною. Барч виправив назву на Верблюд, але продовжував використовувати зображення жирафи. Деякий час використовувалися обидві назви, але поступово найменування Жирафа стало загальноприйнятим, а біблійна асоціація забулася.

Об'єкти далекого космосу[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Жираф // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 160. — ISBN 966-613-263-X.
  2. Астрономія ст.97

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

88 сучасних сузір'їв
АндромедаБлизнятаВелика ВедмедицяВеликий ПесВізничийВітрилаВовкВодолійВолопасВолосся ВеронікиВоронГеркулесГідраГодинникГолубГончі ПсиДельфінДіваДраконЕріданЄдинорігЖертовникЖивописецьЖирафЖуравельЗаєцьЗмієносецьЗміяЗолота РибаІндіанецьКассіопеяКитКільКозорігКомпасКормаКосинецьЛебідьЛевЛетюча РибаЛисичкаЛіраМала ВедмедицяМалий КіньМалий ЛевМалий ПесМікроскопМухаНасосОвенОктантОрелОріонПавичПегасПерсейПівденна ГідраПівденна КоронаПівденна РибаПівденний ТрикутникПівденний ХрестПівнічна КоронаПічРайський ПтахРакРибиРисьРізецьСекстантСіткаСкорпіонСкульпторСтолова ГораСтрілаСтрілецьТелескопТелецьТерезиТрикутникТуканФеніксХамелеонЦентаврЦефейЦиркульЧашаЩитЯщірка