Жозефіна Топаллі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жозефіна Топаллі
алб. Jozefina Topalli
Народилася 26 листопада 1963(1963-11-26) (60 років)
Шкодер, Албанія
Країна  Албанія
Діяльність політична діячка, викладачка університету
Alma mater Luigj Gurakuqi Universityd і Тиранський університет
Заклад Luigj Gurakuqi Universityd
Членство ПАРЄ
Посада депутат Народних зборів Албанії[d], Speaker of the Parliament of Albaniad і заступник члена у Парламентській асамблеї Ради Європиd[1]
Партія Демократична партія Албанії
Автограф

Жозефіна Чоба Топаллі (алб. Jozefina Çoba Topalli; нар. 26 листопада 1963(19631126), Шкодер) — албанська політик, голова Народних зборів Албанії з 3 вересня 2005 до 10 вересня 2013 року, віцепрезидентка Демократичної партії Албанії.

Біографія[ред. | ред. код]

Вивчала математику і право в Університеті ім. Луїджі Гуракучієго[en], потім закінчила аспірантуру з міжнародних відносин в Університеті Падуї. У 2010 році здобула ступінь доктора філософії в Університеті Тирани з дисертацією на тему «Роль національного парламенту в процесі європейської інтеграції країни». Вільно розмовляє англійською, російською, французькою та італійською мовами.

Після закінчення школи влаштувався на роботу в Інституті дослідження кукурудзи в Шкодері, а потім — у місцевій торгово-промисловій палаті. У 19951996 рр. викладала в Університеті ім. Луїджі Гуракучієго в Шкодері. У 90-ті роки приєдналася до Демократичної партії Албанії, у 2000 році стала її віцепрезиденткою.

На виборах 1996 року вперше отримала мандат депутатки парламенту, працювала в Комітеті з правових та конституційних питань. У вересні 2005 року обрана головою парламенту. Це найвища посада в країні, яку коли-небудь обіймала жінка в Албанії.

Після виборів у 2009 році була переобрана головою парламенту.

У 2010 була нагороджена Середземноморською премією за її роботу в інтересах миру.

Одружена, має двох дітей (син і дочка).

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]