Жук-самітник

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жук-самітник
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Твердокрилі (Coleoptera)
Родина: Пластинчастовусі (Scarabaeidae)
Рід: Osmoderma
Вид: Жук-самітник
Osmoderma barnabita
Motschulsky, 1845[1][2]
Синоніми
Osmoderma coriarius (Degeer, 1774)[2]
Посилання
Вікісховище: Osmoderma barnabita
Віківиди: Osmoderma barnabita
МСОП: 157901
NCBI: 314303

Жук-самітник (Osmoderma barnabita) — вид жуків з родини пластинчастовусі.

Морфологічні ознаки[ред. | ред. код]

Тіло велике, масивне, 22–35 мм. Забарвлення чорно-рудувате, блискуче, з бронзовим або зеленуватим відблиском. Передньоспинка в самців з глибокою, а в самиць з плоскою поздовжньою борозенкою і двома дрібними горбиками перед серединою.

Поширення[ред. | ред. код]

Вся зона листяних лісів Європи на північ до межі поширення дуба (південна Швеція — Фінляндія), південна межа в Україні проходить від гирла Дунаю (Ізмаїл) на Бендери, через південь Вінницької, Кіровоградську області, Полтаву, по середній течії річки Сіверський Дінець (Святогірськ) і далі на схід до Саратова.[3] Рідкісний вид, зустрічається поодинокими особинами.

Особливості біології[ред. | ред. код]

Стаціями цього виду в Україні є широколистяні ліси. Тримається здебільшого дуплистих дерев, переважно в нижніх ярусах лісів. Вдень ховається по гнилих дуплах яблунь, груш, дубів, найчастіше осокорів. Літають надвечір та вночі, інколи прилітають на світло. Комахи активні в серпні–вересні. Фітофаг, живиться соком, який витікає з дерев. Личинки розвиваються за рахунок гнилої деревини листяних порід. Генерація виду в Україні — не менше 2–3 р.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Зникає внаслідок санітарних вирубок лісу, застосування пестицидів у лісових масивах. Внесений до Червоних Книг багатьох країн Європи.

Вид розмножується та розвивається у неволі.

Систематика[ред. | ред. код]

Видова належність східноєвропейських жуків-самітників є дискусійною. На території Європи різні дослідники виділяють 3 або 4 види жуків роду Osmoderma, серед яких O. coriarium, O. barnabita, O. eremita, O. cristinae, O. lassalei[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Alexander, K., Buche, B., Dodelin, B. & Schlaghamersky, J. 2010. Osmoderma barnabita. The IUCN Red List of Threatened Species 2010: e.T157901A5169119. http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2010-1.RLTS.T157901A5169119.en. Архів оригіналу за 19 грудня 2019. Процитовано 1 листопада 2018.
  2. а б Osmoderma coriarius. Encyclopedia of Life (EOL). Архів оригіналу за 6 липня 2015. Процитовано 5 липня 2015.
  3. а б В. В. Мартынов. Контрольный список пластинчатоусых жуков (Coleoptera: Scarabaeoidea) фауны Украины // Известия Харьковского энтомологического общества. — 2012. — Т. 20, Вып. 2. — С. 11-44.(рос.)

Посилання[ред. | ред. код]