Забіяка Ірина Олексіївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ірина Забіяка
рос. Ирина Забияка
Зображення
Зображення
Основна інформація
Повне ім'я рос. Ирина Алексеевна Забияка[1]
Дата народження 20 грудня 1982(1982-12-20) (41 рік)
Місце народження Кіровоград, Українська РСР, СРСР
Роки активності 2005 — тепер. час
Громадянство Україна Україна,
Росія Росія
Професії співачка, композитор
Співацький голос контральто
Інструменти гітара
Мова російська
Жанри поп, синті-поп, інді-поп, поп-рок
Псевдоніми Чи-Лі
Колективи група «Чи-Лі»[ru]
Співпраця Гоша Куценко, гр. Братья Грим
chi-lli.ru
CMNS: Файли у Вікісховищі

Ірина Олексіївна Забіяка (н. 20 грудня 1982, Кіровоград) — російськомовна естрадна співачка, солістка групи Чи-Лі, яку сама ж заснувала у 2005 році спільно з композитором Сергієм Карповим (Чилі — це її дитяче прізвисько).

Біографія[ред. | ред. код]

Спілкувалася в дитинстві переважно з хлопцями і була «важкою дитиною». У підлітковому віці її голос почав «ламатися», як у хлопчиків[2].

Народилася в Кіровограді (нині Кропивницький). Коли їй виповнився 1 рік, разом з мамою вони переїхали жити в Калінінград. Мати Ірини, Зінаїда Максимівна, після народження дочки перестала бувати в морських рейсах і влаштувалася в місті. Батько, Олексій Володимирович Смирнов, помер, коли дочці було 5 років. Мама працювала прибиральницею, листоношею. Дитину виховувала строго, без надмірностей, а основним аспектом виховання була скромність. З раннього віку дочка навчилася обходитися малим.

Оригінальність голосу дівчинки була помічена вже в 6-річному віці. Він був більш дорослим, ніж у інших дітей. Подружки і друзі Ірини постійно просили її що-небудь заспівати, тим більше, з малих років це заняття було для дівчинки улюбленим. Ірина з задоволенням відвідувала такі гуртки, як шиття, танці та співи, але довго ніде не затримувалася. У якийсь момент їй ставало нудно. Мама часто називала це непосидючістю або слабкою волею. Однак для Ірини це був момент пошуку. У шкільні роки Іра спробувала себе в різних сферах: народний вокал, танці, журналістика, малювання, гімнастика, кікбоксинг, плавання, гра на фортепіано і гітарі. У школі Іра була «білою вороною», часто одягненою в речі секонд-хенд. Її часто дражнили за прізвище, худорлявість, широку посмішку і специфічний одяг. Єдине, що залишилося з нею назавжди - це любов до читання. У дитинстві вона прочитала всю дитячу районну бібліотеку і в досить ранньому віці перейшла на дорослу літературу. З самого дитинства її захоплювали аномальні незрозумілі речі з містичним ухилом. У 15 років у неї було видіння, що вона співатиме на сцені.

Після школи Ірина не стала вступати до вищого навчального закладу. Тут зіграли роль два фактори: відсутність грошей і невизначеність у виборі професії. Ще в 11 класі вона закінчила курси перукаря, щоб заробляти гроші. Тому не довго думаючи, вона вирішила продовжити освіту на перукаря-модельєра, будучи впевненою, що з часом визначиться з вибором вищої освіти. У ліцеї вона вчилася 2 роки. Після школи Ірина здружилася з компанією хіпі. Свобода, любов, чистота і відсутність матеріальних цінностей були близькі для підлітка. У 18 років Іра освоїла гітару на аматорському рівні, і першою композицією, яку вона написала, стала пісня «Вир». В цей же час відбулося знайомство з Сергієм Карповим.

Особисте життя[ред. | ред. код]

8 січня 2013 народила сина, батько — бойфренд Ірини, лідер бенду «Mama Band» В'ячеслав Бойков[3]. Дитину назвали Матвієм.

Творчість[ред. | ред. код]

Ірина Забіяка записала кілька пісень.[2]

Разом з Сергієм Карповим поїхали в Москву, де ходили по звукозаписним компаніям та роздавали свої диски. Один з директорів їм говорив, що слухати їх музику ніхто не буде, і їм це говорили не один раз.[2]

Коли з'явилася група, люди думали, що виконавець чоловік, оскільки у Іри достатньо низький для дівчини голос, який називається контральто. У першому кліпі «Новий рік в ліжку» вони скористалися цією особливістю. У цьому кліпі Ірина Забіяка сиділа за столом разом з Сергієм Карповим, і вони виконували ролі продюсерів. За час існування групи «Чи-Лі»[ru] вони домоглися визнання: «Пісня року», «Золотий грамофон» у Москві, «Золотий грамофон» Алма-Ати, Санкт-Петербурзький та інші.[2]

Дискографія[ред. | ред. код]

  • 2006 — «Злочин»
  • 2007 — «Літо-Злочин»
  • 2008 — «Зроблено в Чилі»
  • 2010 — «Час співати!»

Примітки[ред. | ред. код]

  1. RAO — 1993.
  2. а б в г Ірина Забіяка (Irina Zabiyaka). Біографія. Фотографії. Архів оригіналу за 30 червня 2014. Процитовано 23 червня 2014.
  3. Ірина Забіяка стала мамою. Архів оригіналу за 11 січня 2014. Процитовано 23 червня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]