Закладка (книги)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ІсторіяЗагнутий кутик сторінки, використаний як закладка
Шматочки паперу, використані як закладки
Плетена закладка-лясе

Закладка — смужка тонкого матеріалу (паперу, тканини), призначена для позначення необхідного місця в книжці, зошиті, альбомі шляхом закладання між сторінками.

Закладка, яка виготовлюється у процесі видання книги і є частиною її конструкції, називається лясе.

Закладка буває різних видів — паперова, картонна, лясе, тканинна, вишивана та інші. Є різні способи їх виготовлення.

На жаль, закладки втрачають свою популярність через те, що більшість людей віддають перевагу "екранам", а не книжкам.

Із винаходом у XV ст. книгодрукування ставлення до книги поступово змінювалось. З одного боку, вона – вже не одиничний, а тиражний продукт (а одже більш доступний), з іншого – створюється як і раніше вручну: папір, набір, орнамент і ілюстрації, та й палітурні роботи потребують чималих затрат. Книга була дорогою, створювалась на віки, а це означало, що її потрібно було дуже берегти. Закладка в ній була ще випадковим елементом, хоча все частіше виконувала не лише практичну, а й естетичну функцію. Оскільки вона обов’язково торкалась сторінок книги (пошкодити які вважалось недопустимим), то матеріалом, який найбільше підходив для закладки, стала тканина. Саме тому найпоширенішими були вузькі та широкі шовкові стрічки, смужки щільних гладких чи візерункових тканин, плетені шнури.[1]



Посилання[ред. | ред. код]

  1. Історія книжкової закладки - БІБЛІОТЕКА ОЗЗСО І-ІІІ ст. "Шацький ліцей". shatsk-sch1-bibl.volyn.sch.in.ua. Процитовано 8 липня 2022.