Замок герцога Синя Борода

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Замок Герцога Синя Борода)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Опера «Замок Герцога Синя Борода»
угор. A kékszakállú herceg vára
Композитор Бела Барток[1]
Автор лібрето Бела Балаш
Мова лібрето угорська[1]
Джерело сюжету Синя Борода
Кількість дій 1 Дія (театр)
Рік створення 1911
Перша постановка 24 травня 1918
Місце першої постановки Будапештська державна опера
Інформація у Вікіданих

CMNS: Замок герцога Синя Борода у Вікісховищі

«Замок герцога Синя Борода» (угор. A kékszakállú herceg vára) — опера на одну дію угорського композитора Бели Бартока, лібрето Б. Балаша. Перша постановка — Будапешт, 24 травня 1918 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

В основі лібрето — балада Балаша про замок Синьої Бороди, що має символістський характер і мотиви з п'єси «Аріанна й Синя Борода»Моріса Метерлінка. Герцог Синя Борода вводить у свій замок молоду дружину Юдиту і дає їй ключі від замкнених дверей. Вона по черзі відкриває їх. За першою перебуває катівня, за другою — зброярня, за третьою — скарбниця, за четвертою — сад, за п'ятою — царство Синьої Бороди, за шостою — озеро сліз, а за сьомою — три примари дружин герцога; одна з них — світанок його життя, друга — південь, третя — захід. І хоча все навколо таїть сліди крові, це не лякає Юдиту; вона надягає корону й плащ, ховаючись за сьомими дверима, приймаючи на себе роль ночі життя Синьої Бороди. Відтепер вона буде тільки спогадом.

Бела Барток прагнув поєднати у музиці імпресіоністичні й експресіоністичні тенденції, дати символічну картину життя. Опера позбавлена зовнішньої дії. Всі засоби виразності зосереджені в оркестрі.

Інтерпретації[ред. | ред. код]

Угорський диригент Іштван Кертес вважав, що Синя Борода — це сам композитор, його особисті страждання та його небажання розкрити внутрішнє таємниці його душі, в які поступово вторгається Юдіт[2]. Надя Майкл натомість вважала, що Юдіт символізує людину, якій доводиться протистояти страхам минулого[3].

Автор лібрето, Бела Балаж розглядав Замок в якості самостійного, третього персонажу: «Замок Синьої Бороди ⎯ це не реалістичний замок. Замок ⎯ це його душа. Тут самотньо, темно і все покрите таємницями: в замку зачинені двері. <...> У цей замок, у його власну душу, Синя Борода впускає свою кохану. А замок (сцена) здригається, плаче і з нього просочується кров, зі стін тече вода, світить світло і пульсує джерело» [4]

Дійові особи та перші виконавці[ред. | ред. код]

Партія Тип Голосу Прем'єрна постановка,

24 травня 1918
(диригент — Еджісто Танго)

Постановка в Україні,

12 травня 2023
(диригент — Наталія Стець)

Пролог Синьої Бороди читано
Синя Борода бас або бас-баритон Ошкар Калман Владислав Фоміних
Юдита сопрано або меццо-сопрано Ольга Газельбек Марія Антоневська
Примари дружин герцога без співу

Барток включив Замок на сторінку драматичних персонажів.

Постановки в Україні[ред. | ред. код]

Перша постановка опери «Замок герцога Синя Борода» в Україні відбулася 12 травня 2023 року в Києві (режисер — Олександр Співаковський, диригент — Наталія Стець, в головних ролях — Владислав Фоміних та Марія Антоневська[5][6]). Опера виконувалась українською мовою, проте ім’я автора перекладу не розголошувалось[5][7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б The Opera Database
  2. Smith, Erik. 1965. A discussion between István Kertész and the producer. DECCA Records (liner notes for Bluebeard's Castle)
  3. Metropolitan Opera Live HD Broadcast February 14 2015. Архів оригіналу за 15 лютого 2015. Процитовано 15 лютого 2015.
  4. Balázs, B., 1968 [1913]. A kékszakállú herceg vára: Megjegyzések a szöveghez. In: Magda Nagy, ed. Balázs Béla: Válogatott cikkek és tanulmányok. Esztétikai Kiskönyvtár [Balázs Béla: Selected articles and studies. Aesthetic Small Library]. Budapest: Kossuth Könyvkiadó, рр.34–37.
  5. а б Півтон БЕЗВУХИЙ (13 травня 2023). Музична скриня: Опера «Замок герцога Синя Борода» прозвучала в Києві (укр.). Блоґ Півтона Безвухого «Музична скриня». Процитовано 13 травня 2023.
  6. Марина АНТОНОВА (11 травня 2023). Виставу «Замок герцога Синя Борода» покажуть для згадки про нездорову домінанту партнерів у стосунках (укр.). Г-та «Україна молода». Процитовано 13 травня 2023.
  7. Замок герцога Синя Борода.

Джерело[ред. | ред. код]

  • А. Гозенпуд. Оперный словарь. — «Музыка», 1965