Записи про князя Нобунаґу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Записи про князя Нобунаґу
Зображення
Названо на честь Nobunagad
Похідна робота Shinchō-kid
Головний предмет твору Ода Нобунаґа
Жанр біографія
Автор Ота Ґюїчі
Мова твору або назви японська
Текст хроніки (Список Йомей).

«Записи про князя Нобунаґу» (яп. 信長公記, Шінчьō-кō кі) — японський самурайський літопис, присвячений життю національного героя Японії Оди Нобунаґи. Пам'ятка японської військово-історичної літератури. Фундаментальне джерело з історії, культури, етнографії, релігії, військової справи Японії XVI століття. Один із найпопулярніших японських історичних текстів.

Загальна інформація[ред. | ред. код]

Упорядкований у 15691610 роках Отою Ґюїчі, самураєм середньої ланки, гвардійцем та адміністратором Нобунаґи. Складається з 16 сувоїв — 1 Заголовного і 15 основних. Заголовний сувій охоплює період 15341568 років й упорядкований у розповідному стилі. Решта 15 сувоїв охоплюють період 15681582 років й написані у вигляді літописів-щорічників. Має 4 оригінальні рукописи і понад 70 списків-копій XVIII—XIX століття.

Видання[ред. | ред. код]

Вперше надрукований японською 1885 року. Відтоді перевидавався 17 разів, включно з перекладами на сучасну японську мову.

Переклади[ред. | ред. код]

  • Англійський переказ пам'ятки на основі копії-списку Йомей вийшов 2011 року.
  • Український переклад хроніки вийшов 2013 року у видавництві «Дух і Літера» на основі оригінального рукописного списку Ікеди, а також списків Йомей і Мачіди (переший переклад твору, здійснений слов'янською мовою).

Джерела[ред. | ред. код]