Захист від зброї масового ураження

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шведський солдат у спеціальному екіпіруванні
Тренування з ліквідації наслідків ураження ЗМУ в Ізраїлі. 22 листопада 2011
Солдати британської армії проводять заходи дегазації техніки, що уражена внаслідок застосування ЗМУ.

Захист від зброї масового ураження (ЗЗМУ) — у військовій справі  це вид бойового забезпечення, сукупність організаційних, інженерних, медичних та інших заходів, спрямованих на запобігання або найбільш можливе ослаблення вражальної й руйнівної дії зброї масового ураження (ЗМУ) (ядерної, хімічної і біологічної зброї тощо) задля збереження життя, здоров'я, боєздатності та працездатності особового складу військ і населення, а також збереження військових, цивільних і природних об'єктів, тварин і матеріальних цінностей. Захист організується відповідно до умов обстановки, розмаху застосування противником ЗМУ, можливостями військ та цивільної оборони.

Зміст[ред. | ред. код]

Захист військ від зброї масового ураження організовується всіма командирами і штабами із завданнями: якнайбільше ослабити вплив від застосування противником ядерної, хімічної і бактеріологічної зброї, швидко відновити боєздатність військ, що підпали під удари цієї зброї, і забезпечити умови для дій в районах, де вона застосовувалося. Заходи захисту військ передбачають:

Щоб отримати дані про наслідки застосування противником зброї масового ураження, у межах дій військ і місцях їх розташування проводиться радіаційна, хімічна і бактеріологічна розвідка. Шляхом прогнозування (теоретичних розрахунків) наслідків нападу визначаються приблизні втрати особового складу озброєння, техніки, матеріальних засобів, можливі зони зараження, руйнувань, пожеж, затоплень, характер і обсяг робіт з усунення наслідків нападу. Проводяться протиепідемічні, санітарно-гігієнічні, спеціальні профілактичні й інші медичні заходи, здійснюється контроль радіоактивного опромінення особового складу, визначається ступінь зараження людей, озброєння, техніки, транспорту, матеріальних засобів і води.

Заходи з ліквідації наслідків застосування противником зброї масового ураження охоплюють: надання допомоги ураженим, рятувальні роботи, спеціальну обробку особового складу військ і бойової техніки (Дезактивація, Дегазація), відновлення доріг для маневру військ, гасіння і обмеження пожеж, боротьбу із збудниками хвороб в осередках бактеріологічного ураження й інше.

Порядок дії при застосуванні ЗМУ[ред. | ред. код]

За сигналами оповіщення про радіоактивне, хімічне та бактеріологічне (біологічне) зараження особовий склад, який діє у пішому порядку або на відкритих машинах, не припиняючи виконання поставлених завдань, негайно надягає засоби індивідуального захисту; у разі знаходження в закритих рухомих об'єктах, не обладнаних системою ЗЗМУ — тільки респіратори (протигази), а в об'єктах обладнаних даною системою, закриває люки, двері, бійниці, жалюзі і вмикає цю систему. Особовий склад, що знаходиться у сховищах, вмикає систему колективного захисту. За сигналом «Радіаційна небезпека» особовий склад надягає респіратори (протигази), а у разі сигналу «Хімічна тривога» — протигази.

Під час дій у місцях з радіоактивним зараженням за сухої погоди в пішому порядку або на відкритих машинах, особовий склад надягає респіратори (протигази), захисні плащі, панчохи й рукавички, в зонах хімічного та бактеріологічного (біологічного) зараження — протигази, захисні плащі, панчохи і рукавички. Особовий склад, що перебуває у закритих рухомих об'єктах, не обладнаних системою ЗЗМУ, надягає лише респіратори (протигази), а в об'єктах, обладнаних даною системою — закриває люки, двері, бійниці, жалюзі і вмикає цю систему. За вологої погоди під час дій у зоні радіоактивного зараження в пішому порядку, особовий склад надягає лише засоби захисту шкіри.

У разі ліквідації наслідків застосування противником ЗМУ, проводяться рятувальні роботи, надання першої медичної допомоги ураженим, вивезення (винесення) їх із зон зараження, дозиметричний та хімічний контроль, локалізація і гасіння пожеж, спеціальна обробка.

Перша допомога пораненим і ураженим виявляється в порядку само- та взаємодопомоги в осередках ураження і полягає в надяганні протигазів, введенні антидотів, обробці відкритих ділянок тіла і обмундирування індивідуальним протихімічним пакетом.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Відео[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Радянська військова енциклопедія. «ГРАЖДАНСКАЯ — ЙОКОТА» // = (Советская военная энциклопедия) / Маршал Советского Союза Н. В. Огарков — председатель. — М. : Воениздат, 1979. — Т. 3. — С. 420-423. — ISBN 00101-236. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]