Збірна Сербії та Чорногорії з футболу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сербія та Чорногорія
Емблема Сербія та Чорногорія
Асоціація Футбольна асоціація Сербії та Чорногорії
Тренер Сербія та Чорногорія Ілія Петковіч
Найбільше виступів Сербія та Чорногорія Саво Мілошевіч (101)
Найкращий бомбардир Сербія та Чорногорія Саво Мілошевіч (35)
Код ФІФА SCG
Домашня
Виїзна
Перший матч
Бразилія Бразилія 1:3 Сербія та Чорногорія Сербія та Чорногорія
(Порту-Алегрі, Бразилія; 23 грудня 1994)
Найбільша перемога
Фарерські острови Фарерські острови 1:8 Сербія та Чорногорія Сербія та Чорногорія
(Тофтір, Фарерські острови; 6 жовтня 1994)
Найбільша поразка
Аргентина Аргентина 6:0 Сербія та Чорногорія Сербія та Чорногорія
(Гельзенкірхен, Німеччина; 16 червня 2006)
Чемпіонат світу
Виступів 2 (вперше у 1998)
Найвище досягнення 2 раунд, 1998
Чемпіонат Європи
Виступів 1 (вперше у 2000)
Найвище досягнення четвертьфінал, 2000

Збірна Сербії та Чорногорії з футболу — збірна, яка представляла Союзну Республіку Югославія (19942002 року) та Сербію та Чорногорію (20022006 роки) на міжнародних змаганнях. Контролювалася Футбольною асоціацією Сербії та Чорногорії і була членом УЄФА.

Історія[ред. | ред. код]

До 1994 року серби та чорногорці грали за збірну Югославії, яка розглядається у ФІФА як офіційний попередник створеної збірної Сербії та Чорногорії.

Збірна не мала успіху свого попередника, але все ж домоглася участі на Чемпіонаті світу 1998 року. І навіть змогла вийти з групи, вилетівши в першому ж раунді плей-оф від збірної Нідерландів з рахунком 2-1.

За два роки на Чемпіонат Європи з футболу 2000 історія їхньої участі була майже ідентичною: вийшовши з групи, збірна Югославії потрапила на господарів турніру — Нідерланди, від яких удруге зазнала поразки (1-6) і змушена була повертатись додому.

Кваліфікаційну кампанію до Чемпіонату світу 2002 року та Євро—2004 збірна Сербії та Чорногорії відверто провалила, не потрапивши в основний етап змагань.

3 червня 2006 року Чорногорія офіційно оголосила про свою незалежність, і 5 числа того ж місяця було офіційно оголошено про розпуск федерації. Але у зв'язку з тим, що до того моменту збірна Сербії та Чорногорії вже встигла кваліфікуватися на Чемпіонат світу в Німеччині і вже 11 червня повинна була там стартувати, то було рішення продовжити брати участь у чемпіонаті світу єдиною, вже фактично неіснуючою державою та збірною Сербії та Чорногорії. Програвши там збірним Нідерландів (1-0) й Аргентини (6:0), 21 червня 2006 року в Мюнхені матчем проти збірної Кот-д'Івуару, який закінчився поразкою 2:3, закінчилася історія збірної, оскільки це був їх останній офіційний міжнародний матч.

Після мундіалю збірна була розпущена, і на її основі було створено спадкоємицю — збірну Сербії. Крім того, Чорногорія створила свою власну федерацію й цілком нову збірну Чорногорії.

Офіційним зникненням збірної Сербії та Чорногорії можна вважати 28 червня 2006 року, коли Футбольна асоціація Сербії та Чорногорії перейменована у Футбольний союз Сербії.

Див. також[ред. | ред. код]

Збірна Югославії з футболу
Збірна Сербії з футболу
Збірна Чорногорії з футболу