Звичайні губки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Звичайні губки
Xestospongia testudinaria
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Первинні багатоклітинні (Prometazoa)
Тип: Губки (Porifera)
Клас: Demospongiae
(Sollas, 1885)
Ряди
Посилання
Вікісховище: Demospongiae
Віківиди: Demospongiae
EOL: 3143
ITIS: 47528
NCBI: 6042
Fossilworks: 70146

Звича́йні гу́бки (Demospongiae) — клас безхребетних типу губок (Porifera), що охоплює більшість представників типу — близько 8000 видів, що поєднують у 500 родів, 88 родин та 14 рядів. Клас морських тварин типу Губки, становить 90% видового різноманіття таксона. Більшість видів проживає у морі; представники семи родин із ряду Haplosclerida перейшли до життя в прісних водоймах.

Будова[ред. | ред. код]

Для всіх звичайних губок характерна канальна система лейконоидного типу. Скелет представлений волокнами білка спонгіну або скріпленими спонгіном спікулами з діоксиду кремнію. Спікули, якщо присутні, володіють одноосьовим або чотирипроменевою будовою. У дуже невеликого числа представників розвинені додаткові базальні скелетні утворення з карбонату кальцію.

Звичайні губки в Україні[ред. | ред. код]

Морські губки віддають перевагу тропічним і субтропічним мілководдям, проте губка бодяга і морська свердляча губка зустрічаються у водоймах України. Також губку бадягу використовують в медицині як засіб від синців. Це засіб, що містить кремнезем, карбонади і фосфати, сприяє активізації кровообігу, регенерації шкіри, бодяга надає розсмоктуючий і знезаражувальний вплив.

Ряди[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]