Зелена черепаха

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Зелена морська черепаха)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зелена черепаха

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Зауропсиди (Sauropsida)
Ряд: Черепахи (Testudines)
Підряд: Морські черепахи (Chelonioidea)
Родина: Морські черепахи (Cheloniidae)
Рід: Зелена черепаха (Chelonia)
Вид: Зелена черепаха
Chelonia mydas
(Linnaeus, 1758)
Синоніми
Geochelone elephantopus
Посилання
Вікісховище: Chelonia mydas
Віківиди: Chelonia mydas
ITIS: 173833
МСОП: 4615
NCBI: 8469
Fossilworks: 173399

Зелена черепаха (Chelonia mydas) — велика морська черепаха родини Cheloniidae, єдиний представник свого роду (Chelonia)[2]. Її ареал включає тропічні та субтропічні моря світу, із двома окремими популяціями в Атлантичному і Тихому океанах. Колір черепахи, що дав їй назву, є результатом жиру, відкладеного під панциром, проте колір не обов'язково зелений, точніше оливково-зеленого забарвлення, але й часто темно-коричневого, з жовтуватими та білими плямами й смугами[3].

Цей вид зараз знаходиться під загрозою та занесений до списку видів під охороною як МСОП, так і СІТЕС, полювання та торгівля нею заборонені в більшості країн світу. Крім того, багато країн охороняють місця гніздування цієї черепахи на території своєї юрисдикції. Проте, вид залишається в небезпеці через полювання в деяких країнах, зокрема браконьєрське, перш за все через велику кулінарну цінність м'яса та яєць цієї тварини. Забруднення океанів також впливає на чисельність популяції. Крім того, багато черепах гинуть у результаті потрапляння до риболовних сіток, а інші не мають можливості для розмноження через скорочення зручних для цього територій[4].

За результатами дослідження вчених з Австралійського інституту річок при Університеті Гріффіта (Griffith University), окрім причин, безпосередньо пов’язаних з діяльністю людини, на зникнення зелених морських черепах впливають й менш очевидні, а саме нестача самців і токсини. Встановлено, що суттєвий статевий дисбаланс у родині зелених черепах можуть посилювати речовини, що забруднюють водойми, — про це йдеться в дослідження, опублікованому в журналі Frontiers in Marine Science[5][6].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Seminoff, J.A. (Southwest Fisheries Science Center, U.S.) (2004). Chelonia mydas: інформація на сайті МСОП (версія 2004) (англ.) 30 квітня 2004
  2. Chelonia mydas. ITIS. 2007. Архів оригіналу за 3 жовтня 2008. Процитовано 1 серпня 2008.
  3. Черепаха зелёная, или суповая (Chelonia mydas). Живые существа. Архів оригіналу за 20 жовтня 2008. Процитовано 1 серпня 2008.
  4. UNEP-WCMC. Chelonia mydas. UNEP-WCMC Species Database: CITES-Listed Species. United Nations Environment Programme - World Conservation Monitoring Centre. A-301.003.002.002. Архів оригіналу за 29 вересня 2007. Процитовано 1 серпня 2008.
  5. Pollutants may mimic female sex hormones, feminizing endangered green sea turtles. // Author Colin Hutchins. Published November 15, 2023
  6. Один для сотень. Морські черепахи можуть вимерти через нестачу самців. 22.11.2023, 00:23