Золота молодь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Золота молодь» (від фр. jeunesse dorée) — загальна назва молодих людей, чиє життя і майбутнє, в основному, влаштували їх впливові або високопоставлені батьки, через що воно стало легким і безтурботним, а самі вони стали його марнотратниками. В просторічній мові використовується також слово 'мажори' [1].

Вираз зʼявився у Франції в епоху Директорії, як назва молодих людей, синів нуворишів (розбагатілих міщан), які розігрували з себе людей, втомлених від політики і таких, що бажають одного — насолоджуватися життям. Найчастіше вони служили знаряддям реакційної політики.

Газета The Times задається питанням "Російська "золота молодь «- майбутній правлячий клас або клієнти реабілітаційних центрів»[2], а Любов Аркус і Дмитро Биков писали в 1987 році:

Мова преси поки ще досить одноманітна, журналісти зі скільки-небудь індивідуалізованим стилем — на вагу золота. В газетах переважає суміш двох новомов: це мова колишньої епохи, сильно розбавлена англіцизмами. Це молоде покоління — в основному діти тих самих шістдесятників Володимир Яковлєв, Артем Боровик, Дмитро Ліханов, Євген Додолєв, Олександр Любимов, — вже бере своє. Представники недавньої «золотої молоді», які виросли у величезних квартирах або провели отроцтво за кордоном, молоді випускники міжнародного відділення журфаку МДУ, вони починають робити погоду на телебаченні і в пресі. Відмінні стартові можливості і вроджена відсутність страху дозволяє їм протягом півроку розтабуювати всі заборонені теми і відвідати всі гарячі точки, куди раніше не ступала нога радянського журналіста.

— Основні тенденції ЗМІ в 1987 р / Енциклопедія вітчизняного кіно /

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Черговий мажор, позбавлений прав, убив двох людей. Архів оригіналу за 8 листопада 2013. Процитовано 2 січня 2017.
  2. html NR2.Ru ::: The Times: «Російська» золота молодь «- майбутній правлячий клас або клієнти реабілітаційних центрів»? / 04.05.08 / Новий Регіон — Москва[недоступне посилання з липня 2019]