Зооспора

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Зооспори)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зооспора ооміцета з роду Phytophthora (СЕМ).

Зооспори (дав.-гр. ζῷον — живий і σπορά— насінина), планоспори або зоогонідії — рухливі клітини багатьох водоростей і грибів, що служать для нестатевого розмноження і розселення. Рухаються за допомогою джгутиків. У різних видів різна кількість джгутиків. Найчастіше їх 2, рідше — 4 або більше. Целюлозна оболонка відсутня. У багатьох водоростей зооспори мають вічко і скоротливі вакуолі. Зооспори утворюються в результаті мітотичного або мейотичного поділу спеціалізованих клітин-зооспорангіїв[1] Зооспори звільняються після руйнування оболонки материнської клітини. Через деякий час вони втрачають джгутики, стають нерухомими і проростають в нові рослини.

Розмноження за допомогою зооспор характерне для примітивних представників справжніх та несправжніх грибів, які ведуть водний спосіб життя — Neocallimastigomycota, Chytridiomycota, Blastocladiomycota, Peronosporomycota, Hyphochytriomycota та Labyrinthulomycota[2].

Джерела[ред. | ред. код]

Українська радянська енциклопедія : у 12 т. / гол. ред. М. П. Бажан ; редкол.: О. К. Антонов та ін. — 2-ге вид. — К. : Головна редакція УРЕ, 1974–1985.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Курс низших растений. Под общ. ред. М. В. Горленко, М.: Высшая школа, 1981, 520 с., с. 184—185.
  2. Леонтьєв Д. В., Акулов О. Ю. Загальна мікологія: Підручник для вищих навчальних закладів. — Харків : «Основа», 2007. — С. 114. — ISBN 978-966-495-040-1.