Зоравар Андранік (станція метро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зоравар Андранік
Загальні дані
Тип пілонна трисклепінна
Стара назва «Октемберян» («Жовтнева»)
Кількість 1
Тип острівна
Форма пряма
Дата відкриття 2 грудня 1989
Виходи до Агатангехоз, Хоренаці та Проспекту Тиграна Меца (Тиграна Великого)
Мапа
Єреванський метрополітен
Назарбекян
Ачапняк
Барекамуцюн
Маршал Баграмян
Єрітасардакан
Анрапетуцян Храпарак
Зоравар Андранік
Сасунци Давід
Горцаранаїн
Шенгавіт
Гарегін Нжде Храпарак
Чарбах
Депо Чарбах

Зорава́р Андрані́к (вірм. Զորավար Անդրանիկ) («Воєвода Андранік»), колишня «Октемберян» («Жовтнева») — станція Єреванського метрополітену, розташована між станціями «Анрапетуцян Храпарак» та «Сасунци Давід» в центрі Єревана, в районі Кентрон (дослівний перклад «Центр») з виходом до проспекту Тиграна Меца, вулиць Агатангехоз і Хоренаці, Собору Григора Лусавровіча (Григорія Просвітителя), пам'ятника Воєводі Андраніку та ринку.

Історія[ред. | ред. код]

Станція відкрита 2 грудня 1989 року.

У 1991 році станція «Октемберян» («Жовтнева») була перейменована на «Зоравар Андранік» («Воєвода Андранік»), яка отримала назву на честь одного з лідерів вірменського національно-визвольного руху наприкінці XIX — початку XX століть, національного героя вірменського народу — Андраніка Торосовича Озаняна, більш відомого, як Зоравар Андранік (Воєвода Андранік).

1 квітня 2023 року, о 14:23, на перегоні між станціями «Сасунци Давід» та «Зоравар Андранік» сталася аварія зернового елеватора. В результаті бетонні брили потрапили на колії метрополітену та контактну рейку, що унеможливило штатне функціонування метрополітену. Рух поїздів було тимчасово припинено. Постраждалих внаслідок обвалення не було. О 15:10 того ж дня поїзди почали курсували у реверсному режимі однієї з непошкоджених колій. Працівники різних служб метрополітену працювали майже всю ніч над відновлення штатного руху поїздів і наступного дня, 2 квітня, о 07:00 рух поїздів лінією було відновлено у повному обсязі[1].

Конструкція станції — пілонна трисклепінна. Похилий хід має тристрічковий ескалатор.

Оздоблення — центральний зал станції виконано у формі труби, від якої відходять оздоблені коричневим гранітом проходи круглої форми, прямуючі на платформи. Підлогу оздоблено коричневим гранітом. Колійні стіни оздоблено білим мармуром.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Перегон «Сасунци Давід» — «Зоравар Андранік». Обвалення елеватора на колії метрополітену (фото). Міський електротранспорт. 1 квітня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]