Зоряні війни: Повернення джедая

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зоряні війни. Епізод VI. Повернення джедая
Star Wars Episode VI: Return of the Jedi
Жанр Фантастика, Фентезі, Пригоди
Режисер Річард Марквенд
Продюсер Говард Казанян
Джордж Лукас
Сценарист Джордж Лукас
Лоуренс Кездан
У головних
ролях
Марк Гемілл
Гаррісон Форд
Керрі Фішер
Біллі Ді Вільямс
Алек Гіннесс
Оператор Alan Humed і Alec Millsd[1]
Композитор Джон Вільямс
Художник Norman Reynoldsd
Кінокомпанія Lucasfilm
Дистриб'ютор 20th Century Fox
Тривалість 134 хвилини
Мова англійська мова
Країна США США
Рік 1983
Дата виходу 25 травня 1983
Кошторис 32 500 000 $
Касові збори 475 100 000 $[2] і 309 306 177 $[3]
IMDb ID 0086190
Рейтинг MPAA: PG
Попередній Зоряні війни: Імперія завдає удару у відповідь
Наступний Мандалорець
Зоряні війни: Пробудження Сили
starwars.com/movies/episode-vi/
CMNS: Зоряні війни: Повернення джедая у Вікісховищі

«Зоряні війни. Епізод VI. Повернення джедая» (англ. Star Wars Episode VI: Return of the Jedi) — науково-фантастичний фільм, знятий Річардом Марквендом[en], третій за порядком випуску, але хронологічно шостий фільм кіносаги «Зоряні війни». Спочатку планувалося назвати стрічку «Помста джедая». На 1 березня 2024 року фільм займав 84-ту позицію у списку 250 кращих фільмів за версією IMDb.

Прем'єра відбулася 25 травня 1983 року. Бюджет картини становив 32,5 млн. доларів, касові збори у світі — понад 572 млн[4].

Сюжет[ред. | ред. код]

Галактична імперія будує нову, потужнішу «Зірку Смерті», щоб покласти край Альянсу повстанців. Замороженого Гана Соло доставлено його ворогу, мафіозі Джаббі Гатту на планету Татуїн. Щоб його звільнити, Люк відсилає до Джабби дроїдів R2-D2 і C-3PO з посланням. Джабба відкидає пропозицію віддати Гана, а дроїдів забирає собі. R2-D2 тепер розносить напої, а C-3PO служить особистим перекладачем у Гатта. Тим часом до палацу мафіозі проникають переодягнені Лендо і Лея. Уночі Лея розморожує Гана, але їх схоплюють. Джабба садить Лею на ланцюг біля себе, зробивши рабинею замість нещодавно страченої.

Врятувати друзів приходить Люк Скайвокер, якого до Джабби пропускає його найманець Боба Фет, на якого Люк вплинув Силою. Гатт насміхається з вимог Люка і кидає його до ями зі звіром ранкором. Проте джедай завдяки кмітливості перемагає чудовисько. Джабба засуджує полонених до страти через згодовування їх пустельній істоті сарлаку. Дорогою R2-D2 дає Люку його світловий меч, змайстрований під час навчання у Йоди. Починається бій, полонені звільняються і кидають у пащу сарлаку охоронців та Бобу Фета. Лея ж задушує Джаббу ланцюгом і підриває його летючу баржу.

Люк повертається на планету Дагоба, де знаходить Йоду при смерті. Той застерігає не шукати швидкого бою з Дартом Вейдером, але тільки після нього Люк стане справжнім джедаєм. Наостанок Йода каже, що є інший Скайвокер і помирає. З'являється дух Обі-Вана Кенобі, який повідомляє, що в Люка є сестра. Той здогадується — це Лея.

Люк повертається до повстанців. Альянсом вирішено, що кораблі під керівництвом генерала Калріссіана будуть атакувати нову «Зірку Смерті». Але треба, щоб хтось відключив захисний щит, а тому на Ендор, де знаходиться генератор, вирушають Люк, Ган, Лея і дроїди. На вкритому лісами супутнику, вони потрапляють у полон до племені евоків, які сприймають C-3PO за свого бога. Через це друзі залишаються гостями евоків. Люк говорить Леї правду і вирішує зустрітись з Дартом Вейдером. Для цього він здається в полон імперським військам і лишається наодинці з Вейдером. Люк намагається переконати батька не служити Темному боку Сили й згадати те, ким він був — Енакіном Скайвокером. Але той не вірить в міць Світлого боку та відвозить сина до імператора Палпатіна на навчання Темному боку Сили. На супутнику починається атака на базу Імперії, у якій повстанцям допомагають евоки. Але їм не вдається здійснити заплановане. Флот Альянсу прибуває зарано і потрапляє в засідку. Палпатін, демонструючи це, розповідає, що це він навмисно передав Альянсу інформацію про генератор поля. Тепер імператор обіцяє помилувати повстанців, якщо Люк пристане до Темного боку Сили.

Імператор провокує Люка до нападу на нього, Вейдер стає на захист свого володаря. Він дізнається, що у Люка є сестра і погрожує навернути на Темний бік її замість Люка. Розлючений джедай нападає на Дарта Вейдера, тіснить його до містка і відрубує йому руку. Палпатін наказує йому вбити батька та зайняти його місце. Але Люк відмовляється і каже що він джедай, як і його батько колись. Імператор починає катувати його блискавками Сили, повільно вбиваючи. Люк благає батька про допомогу. Неспромога спостерігати, як гине його син, Вейдер повертається на Світлий бік і скидає імператора в реактор «Зірки смерті», де той гине. Але він зазнав смертельних поранень блискавками Сили.

Тим часом повстанці завдяки евокам штурмують генератор і відмикають захисне поле «Зірки смерті». Космічний флот Альянсу кидає останні сили на атаку станції. Пробившись до реактора, повстанці та Ган на «Тисячолітньому Соколі» підривають його, станція вибухає.

Люк забирає батька до шаттла, де Вейдер просить зняти з нього маску аби побачити сина власними очима. Подякувавши за повернення його на Світлий бік, він просить передати сестрі, що мав рацію щодо добра всередині нього і помирає у спокої, а Люк лишає «Зірку смерті» до вибуху. Ган питає чи Лея любить Люка, і коли чує ствердну відповідь вирішує її покинути, але принцеса його зупиняє повідомленням, що Люк її брат, а потім цілує Гана.

Після повернення на Ендор, Люк кремує тіло Дарта Вейдера і дух джедая Енакіна приєднується до духів Обі-Вана і Йоди. Починається святкування перемоги над Імперією, і не лише на Ендорі, а й по всій галактиці.

Персонажі[ред. | ред. код]

Персонаж Актор
Дарт Вейдер Девід Проуз, Джеймс Ерл Джонс (голос), Себастьян Шоу (без маски), Гайден Крістенсен (привид сили)
Люк Скайвокер Марк Гемілл
Лея Орґана Керрі Фішер
Палпатін Єн Макдермід
Ган Соло Гаррісон Форд
Чубакка Пітер Мейг'ю
Лендо Калріссіан Біллі Ді Вільямс
С-3РО Ентоні Деніелс
R2-D2 Кенні Бейкер
Обі-Ван Кенобі Алек Гіннесс
Ведж Антіллес Деніс Лоусон
Вікет Ворвік Ворвік Девіс

Див. також[ред. | ред. код]

Трейлери[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Freebase Data DumpsGoogle.
  2. Box Office Mojo — 1999.
  3. Box Office Mojo — 1999.
  4. Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi. Архів оригіналу за 3 травня 2018. Процитовано 24 грудня 2018. 

Посилання[ред. | ред. код]