Зубрицький Володимир Степанович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зубрицький Володимир Степанович
Народився 1904
Катеринодар, Російська імперія
Помер 1998
Київ, Україна
Поховання Звіринецьке кладовище
Громадянство Російська імперія
СРСР СРСР
Україна Україна
Діяльність артист цирку
Відомий завдяки артист цирку
Військове звання Капітан III рангу

Володимир Степанович Зубрицький, більш відомий як Володя Зубрицький (1904, Катеринодар — 1998, Київ) — відомий в історії цирку вундеркінд.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в 1904 році в місті Катеринодарі в сім'ї циркового гімнаста. Його батько, Степан Олександрович Зубрицький, працював у провінційних балаганах. Разом з ним в акробатичному номері брали участь і його сини — Володя і Жорж. П'ятирічний Володя виконував з зав'язаними очима по десять задніх сальто поспіль, щоразу приходячи на підстелений на арені носовичок. Володя умів робити стійку на одній руці і піднімати важкі гирі.

Під час одного з виступів батько Володі зірвався з трапеції, сильно розбився, і його циркова кар'єра закінчилася. До цього часу Зубрицький-старший уже знав, що у Володі — надзвичайний дар швидко рахувати в умі. Виявилося це майже випадково. Коли Володі було п'ять років, батько помітив, що маленький син дуже легко справляється з арифметичними завданнями, які насилу вирішував його старший брат — школяр. Батько прорепетирував сина і був просто вражений його несподіваною пам'яттю і кмітливістю. Унікальні здібності хлопчика могли принести хороший дохід. Зрозумівши це він найняв репетитора, склали програму виступів, і доля Володі була вирішена остаточно.

Продаж феномена почали влітку 1912 року в волзьких містах, Саратові, Нижньому Новгороді.

«Поспішайте побачити великий дар природи. Вся історія Росії з її хронологією в пам'яті цієї дитини».

 — сповіщали афіші.

Виступи Володі проходили з гучним успіхом. На манеж виходив хлопчик, одягнений у костюм з матроських коміром, з відпущеним волоссям, підстриженим на лобі чубчиком. З ним виходив чоловік середніх років і, представивши Володю глядачам, пропонував давати завдання. Публіка називала числа. Володя, лише трохи подумавши, помножував чотиризначне число на чотиризначне, в розумі зводив до степеня, добував з великих чисел квадратні і кубічні корені. На чорній дошці креслили крейдою так звану таблицю Діаманді — квадрат, розділений на 25 клітин. У кожній клітці писали цифру (від нуля до дев'ятки). Володя якийсь час уважно дивився на таблицю, запам'ятовував її в пам'яті, і потім, не дивлячись на дошку перераховував написані цифри в будь-якому порядку, в будь-якому рядку і по діагоналі, складав їх порядково і всі цифри разом.

Далі починалася так звана історична частина програми. На прохання глядачів Володя називав роки різних видатних історичних подій, демонструючи свою феноменальну пам'ять. І навпаки, називав події, які припадали на ті чи інші роки. Міг, і теж майже не замислюючись, сказати, який день тижня припадає на таке-то число такого-то місяця давним-давно минулого року.

У вересні 1912 року Володю Зубрицького привезли на гастролі до Москви, де вони теж пройшли з великим успіхом у цирку Нікітіних, а наприкінці жовтня прибули в Петербург. Він виступав у столиці на арені знаменитого цирку Чинізеллі. Гастролі вундеркінда в Петербурзі тривали більшу частину листопада.

Вихований на жорстоких звичаях цирку, суворий і строгий батько Володі не знав жалю, поспішав заробити на чудових здібностях сина як можна більше. Він змушував його виступати по декілька разів на день і не тільки в цирку, але і в гімназіях, в інститутах благородних дівиць, на різних вечорах. Вчитися в школі Володя не міг, було ніколи. Проте в Києві батько вже будував просторий кам'яний будинок і найняв власного імпресаріо.

З початком першої світової війни Зубрицького-старшого мобілізували на фронт, і виступи юного циркового математика припинилися. Поступово ім'я Володимира Зубрицького забулося. У 13 років Володя записався добровольцем в червоноармійський батальйон. Потім служив розвідником на бронепоїзді. Був поранений у голову і контужений. Підлікувавшись, знову воював. До 1921 року служив у флоті. Не раз відмінна пам'ять допомагала йому і в житті, і на службі. Він майже ніколи не користувався записником. Все міцно відкладалося в його голові.

Могила Володимира Зубрицького

З Громадянської війни повернувся до Києва. Подумував знову стати артистом, але вже не відчував у собі тих здібностей, того дару, який так блищав раніше, тому вступив матросом-рятувальником на водну станцію, а пізніше став головою київського Товариства рятування на водах.

Під час радянсько-німецької війни воював на тральщиках і бронекатерах. У 1943 році знову було поранення. Дослужився до звання капітана 3-го рангу. Нагороджений орденами Червоної Зірки, Вітчизняної війни, медалями.

Помер у 1998 році. Похований в Києві на Звіринецькому кладовищі.

Література[ред. | ред. код]

  • Непомнящий Николай. 100 великих феноменов. Вече. 2009. ISBN 978-5-9533-2412-0