Зуївське водосховище

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Північний бік водосховища

Зуївське водосховище — невелике водосховище річкового типу на ріці Кринка на Донеччині в Україні.

Технічні й фізико-географічні характеристики[ред. | ред. код]

Площа дзеркала[1] водосховища — 2,5 км², площа водозбору[2] — 1327 км², запас води — 5,9 млн м3, довжина водосховища — близько 4,5 км, ширина — від 200 до 780 м, висота урізу води — 96 м. Водосховище створене шляхом перекриття річки Кринки дамбою безнапірної греблі при будівництві в 30-х роках XX-го століття Зуївської електростанції. Створювалося воно насамперед для потреб цієї електростанції і було її технологічним об'єктом. Паралельно з будівництвом греблі на його лівому березі будувалось місто Зугрес. У цей час весь лівий берег водойми входить до межі міста. Водойма має кілька гідротехнічних споруд Зуївськой ТЕЦ. Забезпечення технологічних процесів і гідрологічного режиму Кринки — основне призначення Зуївського водосховища. Гребля водойми також включає міст через Кринку, по якому проходить автодорога H-21.
Донецький кряж, де розташована водойма, належить до зони з континентальним кліматом. Літо тут посушливе, а зима — зі значними перепадами температур та вітрами. Узимку водойма замерзає. Льодостав нестійкий[3]. Звичайно льодовий покрив встановлюється наприкінці листопада — початку грудня; тане в березні[4].

Флора і фауна. Екологія[ред. | ред. код]

Басейн Кринки, де розташована водойма, являє собою урбанізовану територію з високою густотою населення і безліччю малих, середніх і великих промислових об'єктів, у тому числі шахт. Наслідком цього є високе забруднення ґрунтів і водойм шкідливими хімічними речовинами. Екологічна ситуація у регіоні оцінюється як критична. Все це повною мірою характерно і для Зуївського водосховища.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Дзеркало вод. Архів оригіналу за 6 вересня 2015. Процитовано 3 лютого 2013.
  2. Водозбірна площа. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 3 лютого 2013.
  3. Карта зон льодового режиму річок. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 3 лютого 2013.
  4. Космознімок 19 березня 2011 р. — на водоймі ще крижаний пазур. Архів оригіналу за 11 червня 2020. Процитовано 3 лютого 2013.

Посилання[ред. | ред. код]