Зіновать Пачоського

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Зіновать Пачоського
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Бобовоцвіті (Fabales)
Родина: Бобові (Fabaceae)
Рід: Зіновать (Chamaecytisus)
Вид:
Зіновать Пачоського (C. paczoskii)
Біноміальна назва
Chamaecytisus paczoskii

Зінова́ть Пачо́ського, або роки́тничок Пачо́ського (Chamaecytisus paczoskii)[1] — багаторічна рослина родини бобових. Ендемік України й Молдови, занесений до Червоної книги України та Європейського Червоного списку. Декоративна та медоносна рослина, названа на честь видатного дослідника української флори Йосипа Пачоського.

Опис[ред. | ред. код]

Листопадний кущ 30-60 см заввишки, нанофанерофіт. Стебла розпростерті, дугоподібно підняті, густо запушені. Листки трійчасті, листочки еліптичні, зісподу густо запушені. Квітки жовті, зібрані по 2-4 штуки у колосоподібне суцвіття, розвиваються раніше за листки. Плід — лінійний, густо повстисто-волосистий біб. До особливостей цього виду слід віднести почорніння зелених частин рослини після їх висушування.

Екологія та поширення[ред. | ред. код]

Рослина світлолюбна, помірно посухостійка, полюбляє ґрунти, багаті на кальцій. Зростає на вапнякових відслоненнях, серед чагарників, на галявинах мішаних та листяних лісів. Переважно є компонентом лісових рослинних угруповань, рідше — частково затінених наскельно-степових.

Квітне у травні-липні, запилюється комахами. Плодоносить у липні-серпні. Розмножується насінням.

Зіновать Пачоського вважають ендеміком Східних Карпат і Поділля, але окрім цих регіонів вона трапляється також на Волинській височині, у Розточчі, Опіллі, південній частині правобережного Лісостепу. За межами України місця зростання цього виду зареєстровані лише на прилеглих територіях Молдови.

Значення і статус виду[ред. | ред. код]

Зникнення осередків зіноваті Пачоського відбувається внаслідок зміни середовища і заліснення схилів. Вид охороняють у природному заповіднику «Медобори», національному природному парку «Подільські Товтри», у пам'ятках природи «Касова Гора», «Урочище Масьок», «Жулицька гора, гора Сторожиха, гора Висока», «Підлиська гора», «Хрещатико-Звинячинське урочище».

Рослина перспективна для поширення в культурі як декоративна.

Синоніми[ред. | ред. код]

  • Cytisus paczoskii V. Krecz

Джерела[ред. | ред. код]

  1. The Plant List [Архівовано 19 жовтня 2021 у Wayback Machine.].(англ.)

Посилання[ред. | ред. код]