Йоас (цар Юдеї)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йоас
івр. ‏יְהוֹאָש‏
Йоас
Йоас
8-й Цар Юдеї
837 — 800 до н. е.
Попередник: Аталія
Наступник: Амасія
 
Народження: 842 до н. е.[1]
Єрусалим, Юдейське царство
Смерть: 797 до н. е. (у віці 45 або 46 років)
Юдейське царство
Поховання: Місто Давида
Країна: Юдейське царство
Рід: Дім Давида
Батько: Ахазія
Мати: Цивія
Шлюб: Joaddand
Діти: Амасія[2] і Amozd

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Йоас (Йоаш) — цар Юдейського царства, молодший син царя Ахазії . В. Олбрайт датує період його правління 837800 р. до н. е., а Е. Тілє відносить час його царювання до 835796 р. до н. е[3].

Життєпис[ред. | ред. код]

Йоас був врятований дружиною первосвященика Єгояди від люті Аталії, яка бажала винищити весь царський рід Давида. Єгояда помазав в Храмі Йоаса, якому виповнилося 7 років і проголосив того новим царем Юдеї. Аталія поспішно вирушила до Храму, маючи намір захопити Йоаса. Священники перед тим озброїли військо і змогли схопити царицю і відвести її в долину Кедрон. Там вона була страчена мечем (2 Хр. 23:21).

Молодий цар слідував порадам і вказівкам первосвященника, відновив Єрусалимський храм у його колишньому оздобленні і поставив біля воріт Храму ящик для приношень.

Зі смертю первосвященника він потрапив під вплив розпусних князів і в палаці оселилася колишня «мерзота». І служив він Астартам і божкам. Повсталий проти цих порядків пророк Захарія, син Єгояди був убитий на самому дворі Храму (2 Хр. 24:20-22). Результатом стало нашестя сирійців на Юдею та її спустошення.

Після сорокалітнього царювання Йоас був убитий своїми наближеними і не удостоївся навіть поховання в загальній царської усипальниці, де замість нього був похоронений первосвященник Єгояда. На місце його став царем син його Амасія.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 1 // ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΩΝ Β
  2. 21 // ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ Δ
  3. Edwin R. Thiele, The Mysterious Numbers of the Hebrew Kings (3rd ed.; Grand Rapids, MI: Zondervan/Kregel, 1983) 217.

Посилання[ред. | ред. код]

Царі Юдеї
Попередник:
Аталія
Йоас
Правління: бл. 835 до н. е. — 796 до н. е.
Наступник:
Амасія