Йоган Гербест

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йоган Гербест
Народився 1540
Нове Місто, Руське воєводство, Королівство Польське
Помер 1601
Львів, Львівська земля, Руське воєводство, Малопольська провінція, Корона Королівства Польського, Річ Посполита
Діяльність канонік

Йоган Ге́рбест (бл. 1540, Нове Місто поблизу Добромиля — 1601, Львів) — польський богослов, педагог, учитель, викладач Познанського університету. Молодший брат Бенедикта, брат Станіслава Гербестів. Професор риторики Академії Любранського.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у містечку Нове Місто (нині село, Старосамбірський р-н, Львівська обл.). Батько — Станіслав, скромний малоземельний міщанин[1] , жив з праці своїх рук. Родина Гербестів мала підтримку впливових шляхтичів Гербуртів, Тарлів, найбільше — дідичів Нового Міста Бажих.

Отримавши старанне домашнє виховання, зразкову початкову освіту, їде на студії до відділу мистецтва Академії Кракова: почав у зимовому півріччі 1556, закінчив здобуттям ступеня бакалавра 1558 року. 1562-го почав вчителювати в Познані — викладав риторику в Академії Любраньського. Захопився Ціцероном, видав для учнів дві праці, які високо тоді цінувались. Апологетичні та теологічні інтереси проявив у присвяченій Петру та Станіславу Бажим тлумаченню книги Вінцентія Мориненського (1563).

Педагогічну діяльність в Познані перервало 2-річне перебування в Римі (1569—1571), коли мав теологічні студії в керованому єзуїтами кот(л)егіумі німецькому, куди дістався за протекцією Станіслава Варшевіцкого. Після повернення короткий час (до 3 лютого 1572) був проповідником у костелі святої Маґдалени (Познань). Влітку 1572 року був у Швеції як сповідник королеви Катерини Ягеллонки. Поссевін йому — визнавцю ортодоксії — приписав факт утримання в католицькому обряді нестійкої у переконанні королеви. Після повернення влітку 1578 — педагог та місіонер у краї. У 1581—1582 на запрошення Яна Замойського — керівник новофундованої школи парафіяльної в Замості; активний діяч контрреформації на Замостщині. Від 1583 року до смерті був каноніком Львівської капітули РКЦ.

Був похований у криптах латинської катедри Львова.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. за версією ПСБ 1961 року, німець

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]