Йолка (інтернет-мем)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Революційна» столична «йолка» 29 грудня 2013

Йолка — відома обмовка колишнього Президента України Віктора Януковича, котрий на нараді протягом десяти секунд не зміг згадати слова «ялинка»; інтернет-мем, поширений в українському сегменті Інтернету. Через цю обмовку «йолкою» також називають недооблаштовану через протести новорічну ялинку, яку почали встановлювати з нагоди Нового 2014 року на майдані Незалежності, а потім каркас цієї ялинки, який простояв до 14 серпня 2014 у зв'язку з подіями Євромайдану.

Походження[ред. | ред. код]

Мем виник через обмовку Президента України Віктора Януковича. 3 грудня 2010 року, пояснюючи ліквідацію наметового містечка підприємців, котрі протестували проти прийняття Податкового Кодексу, необхідністю підготовки столичного майдана Незалежності до новорічних свят, Президент замість слова «ялинка» вжив його російський аналог — «йолка» (рос. ёлка)[1]:

Сьогодні в Києві на тому місці, де стояли палатки, мітингувальники, встановлюється новорічна... йолка, люди будуть скоро святкувати Новий рік. Ми підтримуємо бажання киян жити в спокої, в стабільній ситуації, будемо все робити для того, щоб це відбувалось завжди, був гарний настрій[2].

Десятисекундна пауза, під час якої Віктор Янукович намагався згадати необхідне слово, стала приводом для народних жартів. Зокрема в Інтернеті з'явилися гумористичні ролики, у яких швидкість думки Президента порівнювалося з бігом 100-метрівки Усейна Болта[3], або ж тривала пауза пояснювалася діями суфлера, котрий диктував промову[4].

Євромайдан[ред. | ред. код]

Інтернет-мем набув нового більш негативного забарвлення після подій в ніч з 29 на 30 листопада 2013 року. Близько 4.00 бійці спецпідрозділу «Беркут» жорстоко розігнали приблизно 1000 учасників євромайдану у Києві. Такі дії правоохоронців були пояснені тим, що демонстранти відмовились пропустити на майдан Незалежності вантажівку комунальних служб, що везла обладнання для підготовки площі до новорічних свят, зокрема для встановлення ялинки[5].

Ці події у народі охрестили «кривавою йолкою», або «йолкою на крові».

Плакати та транспаранти на євромайдані
Йолка від президента
Йолка чекає
Зека на йолку

У мистецтві[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Словарь эпохи Януковича. Йолка. Комментарии. Архів оригіналу за 15 квітня 2012. Процитовано 2 грудня 2013.(рос.)
  2. Янукович: «На тому місці, де стояли палатки, встановлюється новорічна йолка». Радіо Свобода. 3 грудня 2010. Архів оригіналу за 3 грудня 2013. Процитовано 2 грудня 2013.
  3. Янукович и Елка: Скорость мысли Президента равна скорости бега чемпиона мира. ВИДЕО. Цензор.нет. 7 грудня 2010. Архів оригіналу за 3 грудня 2013. Процитовано 2 грудня 2013.(рос.)
  4. Стало известно, почему Янукович сказал слово «ёлка». ГлавкомTV. Архів оригіналу за 3 грудня 2013. Процитовано 2 грудня 2013.(рос.)
  5. Освячена кров'ю студентів "йолка" стала вартовою вежею і символом #Євромайдану. Express.ua. 4 грудня 2013. Архів оригіналу за 7 грудня 2013. Процитовано 5 грудня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]