Держави Йоруба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Держави Йору́ба — система державних утворень в Середньовіччя та Новий Час на узбережжі Бенінської затоки та в прилеглих до нього районах сучасних західної Нігерії і південно-східного Беніну.

Утворені різними підгрупами народу йоруба в 12-14 ст. Згідно з усною творчістю, зародились з одного спільного культурно-історичного міста Іфе.

Іфе — культурний і релігійний центр країни йоруба. Місто Ойо починаючи з 15 ст. поступово об'єднав під своєю зверхністю більшість держав Йоруба. У 2-й половині 18 ст. політичний вплив Ойо поширювалося на заході до Золотого Берега, на сході — до річки Нігер.

Суспільний лад держав Йоруба характеризувався пануванням общинних відносин при яскраво вираженій соціальній і економічній нерівності рядових общинників і правлячої верхівки. Велику роль в економічному та суспільному житті грали домашні раби і работоргівля. На початку 19 ст. держава Ойо розпалася на безліч дрібних незалежних міст-держав, що ворогували один з одним. У середині 19 ст. почалося поступове захоплення держав Йоруба Великою Британією. У 1906 захоплені території були включені до складу британської колонії і протекторату Південна Нігерія.

Найбільші відомі держави:

А також міста-держави:

Література[ред. | ред. код]

  • Африка. Енциклопедичний довідник. 2т. Москва, 1986
  • Кочакова Н. Б. Міста-ержави йоруба. Москва, 1968
  • Johnson S. The history of the Yorubas. London, 1966
  • Smith R. Kingdoms of the Yoruba. London, 1969

Посилання[ред. | ред. код]