Йосип Фрішчич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йосип Фрішчич
Josip Friščić
хорв. Josip Friščić
Йосип Фрішчич Josip Friščić
Йосип Фрішчич
Josip Friščić
Голова Хорватської селянської партії
Нині на посаді
На посаді з 17 грудня 2005
Президент Степан Месич (2000–2010)
Іво Йосипович
(2010–донині)
Прем'єр-міністр Іво Санадер (2003–2009)
Ядранка Косор
(2009–донині)
Попередник Златко Томчич
Народився 15 серпня 1949(1949-08-15)
Суботиця Подравська
Помер 23 січня 2016(2016-01-23) (66 років)
Копривниця, Хорватія
Відомий як політик
Громадянство СФРЮ,
Хорватія Хорватія
Національність хорват
Політична партія Хорватська селянська партія

Йо́сип Фрі́шчич (хорв. Josip Friščić, нар. 15 серпня 1949 р., Суботиця Подравська, нині в Копривницько-Крижевецькій жупанії Хорватії23 січня 2016) — хорватський політичний діяч, заступник Голови хорватського парламенту, голова Хорватської селянської партії.

Проживав у селі Копривницький Іванець, в якому за роки громадської роботи суттєво поліпшив соціальну сферу та побут односельців. У 1971 році долучається до роботи Товариства фінансування початкової освіти, а 1989 року обирається секретарем Самоврядної спільноти за інтересами, яка займалася питаннями виховання та початкової освіти громади Копривниця тодішньої СР Хорватії. Рішенням жупана Копривницько-Крижевецької жупанії від 29 червня 1993 року його було призначено виконувачем обов'язків секретаря Секретаріату з економіки в Копривниці, а в січні 1994 року він призначається на посаду в.о. начальника Управління економіки Копривницько-Крижевецької жупанії.

З початком агресії проти Хорватії та з виникненням воєнної небезпеки Фрішчича було включено до складу муніципального кризового штабу Копривниці. Він виконує завдання, пов'язані з функціонуванням соціальних послуг, та займається питаннями організації приймання і надання допомоги переміщеним особам та біженцям. Рішенням Канцелярії хорватського уряду призначається головою Комісії зі збору та розподілу гуманітарної допомоги. У 1992 році вступає в ХСП. Після ухвалення Закону про місцеве самоврядування і адміністрацію та набуття внаслідок цього містом Копривниця статусу одиниці місцевого самоврядування його призначено начальником Управління фінансів та економіки міста Копривниця. Два строки Фрішчич ухвалою скупщини Копривницько-Крижевецької жупанії обирався до складу виконавчого органу жупанії.

Тривалий час був членом робочих груп з розробки програм розвитку муніципалітету Копривниця і Копривницько-Крижевецької жупанії. Особливий внесок робить як розробник програми розвитку підприємницьких зон малого і середнього підприємництва та їхнього зв'язку з великими суб'єктами господарювання. Впродовж багатьох років обіймає багато посад у громадських, спортивних і гуманітарних організаціях. Після виборів у 2001 році обирається жупаном Копривницько-Крижевецької жупанії, яким залишається до 2008 року. В трудовій діяльності особливо переймається покращенням матеріальної бази сфери соціальної турботи про дітей дошкільного віку і молодших школярів. Керував роботою щодо побудови низки об'єктів у цій сфері за повномасштабного співробітництва і надання допомоги господарниками громади Копривниця. Заснував велику кількість первинних та муніципальних організацій Хорватської селянської партії. 17 грудня 2005 року його обрано Головою ХСП. З 11 січня 2008 року — заступник Голови хорватської парламенту.