Компанія керування активами

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Компанія з управління активами (КУА) (англ. asset management company) — економічний термін, що описує компанію, яка інвестує об'єднані активи клієнтів у цінні папери котрі відповідають її задекларованій фінансовій меті. Компанії з управління активами пропонують інвесторам більш диверсифікації та інвестиційних опцій, ніж якби вони інвестували свої активи самотужки.[1] В Україні компанія з управління активами — це юридична особа, що здійснює професійну діяльність у сфері керування активами інвесторів за допомогою інститутів спільного інвестування (ІСІ) на підставі ліцензії, яку видає Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку[2][3][4][5][6][7]

Функції КУА[ред. | ред. код]

КУА створює ІСІ, а також виконує інші функції, пов'язані з функціонуванням інститутів спільного інвестування, що знаходяться під її управлінням. До таких функцій відносяться:

  • ключовою функцією КУА, як це видно з її назви, є керування активами, тобто грошами інвесторів, залученими у фонди якими вона керує.
  • розміщення цінних паперів ІСІ; залучення агентів, які розміщують цінні папери серед інвесторів;
  • управління активами ІСІ. Після того, як грошові кошти прийшли на рахунок ІСІ, КУА направляє їх на придбання активів для формування структури активів даного ІСІ, яка вказана в Інвестиційній декларації;
  • аналіз ринку цінних паперів, нерухомості і ін. ринків, інструменти яких знаходяться в активах ІСІ;
  • пошук нових об'єктів для інвестицій;
  • щоденна переоцінка активів відповідно до коливань цін на ринку;
  • оформлення договорів з придбання і продажу активів, підготовка звітності в державні органи, що контролюють роботу КУА;
  • здійснення поточної діяльності ІСІ

Компанії з управління активами в України[ред. | ред. код]

Згідно з даними Української Асоціації Інвестиційного Бізнесу в Україні станом на 30.09.2016 року діють 300 компаній з управління активами, що керують активами 1127 інститутів спільного інвестування загальним обсягом 253,61 млрд. грн.[8]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.investopedia.com/terms/a/asset_management_company.asp#axzz23Cs9Tu3J [Архівовано 19 Вересня 2012 у Wayback Machine.] Investopedia: Asset Management Company — AMC (англ.)
  2. http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/2299-14/page [Архівовано 1 Березня 2017 у Wayback Machine.] http://zakon1.rada.gov.ua [Архівовано 8 Лютого 2010 у Wayback Machine.]: Закон України Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди) (укр.)
  3. http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/3480-15 [Архівовано 18 Жовтня 2012 у Wayback Machine.] rada.gov.ua Закон України: Про цінні папери та фондовий ринок (укр.)
  4. http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=514-17 [Архівовано 21 Січня 2022 у Wayback Machine.] Закон України про акціонерні товариства (укр.)
  5. http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=342%2F95-%E2%F0 Постанова Верховної Ради України «Про Концепцію функціонування і розвитку фондового ринку в Україні» (укр.)
  6. http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=446%2F95 [Архівовано 26 Січня 2022 у Wayback Machine.] Указ Президента України «Про державну комісію з цінних паперів і фондового ринку» (укр.)
  7. https://ukrinto.com.ua/chym-zaymaietsia-kompaniia-z-upravlinnia-aktyvamy/ [Архівовано 24 Січня 2022 у Wayback Machine.] Чим займається компанія з управління активами (укр.)
  8. http://www.uaib.com.ua/analituaib/publ_ici_quart/251901.html [Архівовано 1 Березня 2017 у Wayback Machine.]Українська асоціація інвестиційного бізнесу: аналітичний огляд діяльності ІСІ у 3 кварталі 2016 року (укр.)

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]