Кабал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Кабал»
Автор Клайв Баркер
Мова англійська
Жанр фентезі і фантастика жахів
Видавництво Poseidon Pressd і William Collins, Sonsd
Видано 1988

Ка́бал (англ. Cabal) — оповідання Клайва Баркера, написане ним у 1989 році. В оповіданні розповідаться про підземне місто Мідіан, створене Бафометом для людей, які після смерті стають монстрами.

Сюжет[ред. | ред. код]

Головний герой — Астор Буні — психічно-хвора людина, яка вже декілька років відвідує психолога доктора Декера. На останньому з сеансів Декер показує фотографії одинадцятьох людей, начебто вбитих Буні. Щоб не пошкодити свою кар'єру, Декер намагається знайти докази безневинності Астора, але не знаходить. Буні, вирішує закінчити життя самогубством, але стрибнувши під вантажівку, він залишається живим. У лікарні один з хворих, розповідає Буні про Мідіан — місце де знаходять собі притулок люди, які втратили будь-яку надію. Буні втікає з лікарні і знаходить закинуте місто. На цвинтарі він зустрічається з двома монстрами, один з яких, його кусає. Втікаючи від них він зустрічає доктора Декера, якій зізнаеться, що ман'як не Буні, а він. Буні вбивають поліцейські.

Зі смертю Буні ніяк не може зміритися Лорі — його дівчина, якої Буні зізнався у коханні декілька тижнів тому. Вона їде до Мідіана, щоб знайти якісь докази, бо відчуває, що навіть психічно-хворий Буні не міг вбити людей. Її підозри справдовуються — Декер вбиває її подругу і намагається вбити її. Це йому майже вдається, але Буні, який мертвим повернувся до Мідіана бере її під землю чим ставить під загрозу всіх інших жителів міста та саме існування Мідіана. За це Бафомет виганяє з Мідіана його та Лорі. Повернувшись до готелю за речами Лорі вони бачать страшну картину — Декер жорстоко вбив всіх постояльців, близько 20 чоловік. Буні, ставши монстром з'їдає один труп. Приїжджає поліція. Буні ловлять, а Лорі вдається втекти. Не знаючи що робити вона їде до місця вбивства своєї подруги і там в неї відбулося видіння. В неї встановлюється зв'язок з Баббеттою — дівчинкою-монстром, яку вона врятувала на кладовищі. Нарцисс — той самий псих, що розповів Буні про Мідіан теж був вигнаний і вони з Лорі звільняють Буні. У той же самий час Декер розповів шефу поліції Ігерману про місто мертвих. Декілька десятків людей під керівництвом шерифа намагаються знищити кладобище та його підземних жителів. Їм на заваді стає св'ященник Ешборі та Буні. З настанням темряви тікають усі крім Декера, який намагається вбити Лорі знов. Йому на заваді стає Нарцисс якого він вбиває і Буні, який нарешті отримав змогу вбити свого мучителя-психіатра. Мідіан почав руйнувати себе сам а його жителі шукати собі новий дім. Попавши знову до Бафомета, який його хрестить і дає йому ім'я Кабал, Буні пригадує, що у свою першу зустріч з Бафометом, той не виганяв Буні з міста, він просто предсказв смерть міста і крещення Буні у Каба-ла, котрий не захотів цього прийняти. Бафомет ділиться на 12 частин, і вмирає, наказавши монстрам і Кабалу врятувати його. Кабал знову стає живим людиною-монстром. Він разом з Лорі рятується з печери Бафомета. Від Мідіана нічого не залишається. Лорі вбиває себе ножем Декера, але лишається «живою» бо її встиг вкусити Кабал.

Священик Ешбері, який цікавився що відбувається під кладовищем попадає у вогонь Бафомета. Він отримує великі опіки і йому ампутують ноги і одну руку. Незважаючи на тяжкі поранення і довгу кому він виживає. За ним наглядає шериф Ігерман. За допомогою Ешбері він бажає знайти Бафомета і Кабала та помститися за своє приниження.

Деякі факти[ред. | ред. код]

  • Англійській блек-метал гурт Cradle of Filth, вокаліст якого, Дені Філз, дуже полюбляє творчість Клайва Баркера, свою четверту платівку Midian назвали на честь цього твору Баркера.
  • За мотивами історії сам Клайв Баркер зняв фільм «Нічний народ».

Посилання[ред. | ред. код]