Кабельна оболонка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кабельна оболонка — безперервна металева чи неметалева трубка, розміщена назовні осердя, яка призначена для захисту його від вологи та інших зовнішніх факторів.

Матеріал оболонки[ред. | ред. код]

Матеріал та товщина оболонки визначаються конструкцією кабелю або проводу, їх призначенням та умовами експлуатації.

Оболонки бувають неметалевими, металевими та метало-пластмасовими. Найкращими матеріалами для оболонок кабелів з точки зору герметичності та гігроскопічності є метали. Але через значну масу та слабку гнучкість перевага в більшості конструкцій кабелів і проводів надається неметалевим оболонкам.

У кабелях та проводах застосовують неметалеві оболонки: з ПВХ, ПЕ, гуми. ПВХ оболонки застосовують у кабелях з ПВХ, ПЕ, гумовою та іншими типами ізоляції. Це роблять, зокрема, для забезпечення належного рівня пожежної безпеки цих кабельних виробів. ПЕ оболонки застосовують у кабелях з ПЕ та фторопластовою ізоляцією. Гумова ізоляція застосовується в основному у кабелях з гумовою оболонкою.

Металеві оболонки застосовують у стаціонарних кабелях з вологоємною пластмасовою, гумовою ізоляцією та просоченою ізоляцією й у кабелях зв'язку. Металеві оболонки звичайно виготовляють з алюмінію та свинцю.

Перевагою алюмінієвої оболонки є мала густина алюмінію (2,7103 кг/м3), що забезпечує суттєво меншу масу кабелю порівняно з оболонкою зі свинцю, але корозійна стійкість алюмінію є помітно меншою ніж свинцю. У вологому середовищі за наявності іонів кислот алюмінієва оболонка швидко руйнується. Тому при прокладанні у ґрунті алюмінієва оболонка повинна бути захищена від корозії. У таких ґрунтах, як правило, прокладають кабелі з оболонкою зі свинцю. Свинцеві оболонки більш пластичні, ніж алюмінієві, тому при статичному вигині в них відбувається релаксація механічної напруженості.

Свинцеві оболонки застосовують в оливонаповнених кабелях, неброньованих силових кабелях для підводних ліній, шахт, небезпечних за газом та пилом, і для прокладання в особливо небезпечних корозійних середовищах, там, де не можливе застосування кабелів з алюмінієвою та пластмасовою і гумовою оболонкою. Це можливо завдяки високій корозійній стійкості, яка забезпечується цими оболонками.

Слід зауважити, що через плинність свинцю силові кабелі зі свинцевими оболонками не рекомендовані до застосування у вертикальних та нахилених прокладках і в місцях, де наявна вібрація, а через низьку стійкість до ґрунтової та електрохімічної корозії — до прокладання у землі.

Метало-пластмасові оболонки все частіше використовують в сучасних конструкціях кабелів замість свинцевих оболонок.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Правила улаштування електроустановок. Четверте видання, перероблене й доповнене — Х.: Вид-во «Форт», 2011.— 736 с.
  2. ГОСТ 15845-80 Вироби кабельні. Терміни й визначення
  3. Силові кабелі. Збірник нормативних документів і методичні вказівки до їх використання при самостійному вивченні курсу «Кабельні та повітряні лінії електропередачі» (для студентів 4 курсу денної й 5 курсу заочної форм навчання напряму 6.050701 «Електротехніка та електротехнології» (0906 «Електротехніка») зі спеціальності «Електротехнічні системи електроспоживання») / Харк. нац. акад. міськ. госп-ва; уклад.: Є. Д. Дьяков. — Х.: ХНАМГ, 2011. — 55 с.

Див. також[ред. | ред. код]