Каєтан Відорт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Каетан Відорт)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Каєтан Відорт
пол. Kajetan Widort
Народився 1804
Помер 1852
Славута, Ізяславський повіт, Волинська губернія, Російська імперія
Країна  Російська імперія
Місце проживання Славута
Діяльність Торбаніст
Попередник Григорій Відорт
Наступник Франциск Відорт
Батько Григорій Відорт
Діти Франциск Відорт

Каєтан Відорт[1] (1804 — † 1852 Славута) — був сином відомого торбаніста шляхтича Григорія Відорта, що перебував при Вацлаву Ревуському та Романові Санґушку.

Після смерті батька його місце в Санґушків зайняв Каєтан, який присвятив себе повністю співу та музиці. Мав він завжди не менше 6 учнів з козаків князя Санґушка, окрім того інших хлопців для навчання грі на бандурі, приводили також жителі з навколишніх околиць. Помер Каєтан Відорт у Славуті у віці 48 років. Його син Франциск Відорт жив також завжди у Санґушків, хоча і грав на бандурі також, але це не було його основним заняттям, тому останнім бандуристом вважали саме Каєтана Відорта.

Торбаністи були вихідцями з меншзаможної шляхти, прийшли вони на зміну бандуристам, жили при дворах шляхти, зберігали традиції українських співців та навчали грі на торбані.

Дума про Вацлава Ревуського

Ой виїхав пан Ревуха: На коні гуляти,
Перевісив через плечі,
Сагайдак богатий

Примітки[ред. | ред. код]

  1. [[[Енциклопедія українознавства]] : Словникова частина : [в 11 т.] / [[Наукове товариство імені Шевченка]] ; гол. ред. проф., д-р [[Кубійович Володимир Михайлович|Володимир Кубійович]]. — Париж — Нью-Йорк : [[Молоде життя]], 1955—1995. — ISBN 5-7707-4049-3.. Архів оригіналу за 27 Вересня 2015. Процитовано 27 Листопада 2015. {{cite web}}: Назва URL містить вбудоване вікіпосилання (довідка) Енциклопедія українознавства : Словникова частина : [в 11 т.] / Наукове товариство імені Шевченка ; гол. ред. проф., д-р Володимир Кубійович. — Париж — Нью-Йорк : Молоде життя, 1955—1995. — ISBN 5-7707-4049-3.]

Література[ред. | ред. код]