Казуарові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Казуарові
Казуар звичайний
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Казуароподібні (Casuariiformes)
Родина: Казуарові (Casuariidae)
Kaup, 1847[1]
Роди
Вікісховище: Casuariidae
ему

Казуарові (Casuariidae) — родина нелітаючих безкілевих птахів ряду казуароподібних (Casuariiformes).

Види[ред. | ред. код]

Опис[ред. | ред. код]

Це великі та важкі птахи, заввишки до 1,5 м. Вага тіла сягає 60–80 кг. Пір'я чорне. Мають стиснутий з боків дзьоб, роговий "шолом" на голові. Шолом може сягати до 7 см. Звідси походить й назва самого птаха — з малайської мови казуар перекладається як "рогата голова". Крила складаються з 5–6 великих пір'їн. Хвіст відсутній. Казуари мають довгі ноги для швидкого бігу. На ногах є великі пазури, особливо на другому пальці. Він може сягати до 12,5 см завдовжки. Це небезпечна зброя. Голова та шия голі, без пір'я. З боків голови звисають шкірні вирости — сережки.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Живе у лісових хащах. Це нелітаючий птах. Казуари непогано плавають. Казуар живиться здебільшого плодами, а також грибами, комахами, рибою, земноводними, гризунами.

Це поодинокі тварини. Пари утворюють лише у період шлюбного сезону, що триває у травні — червні. Гнізда роблять з листя та моху. Відкладають 3–5 яєць зеленого забарвлення. Яйця завдовжки 14 см. Яйця насиджує самець протягом 39–56 днів. Молоді казуари з'являються у липні — червні.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Казуарові поширені на острові Нова Гвінея та північному сходу Австралії (п-ів Кейп-Йорк).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Clements, James (2007). The Clements Checklist of the Birds of the World (6 ed.). Ithaca, NY: Cornell University Press. ISBN 978 0 8014 4501 9.
  • Davies, S.J.J.F. (2003). "Cassowaries". In Hutchins, Michael. Grzimek's Animal Life Encyclopedia. 8 Birds I Tinamous and Ratites to Hoatzins (2 ed.). Farmington Hills, MI: Gale Group. P. 75–77. ISBN 0 7876 5784 0.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Brand, S. (2008)