Калашников Віктор Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Калашников Віктор Іванович
Народився 24 серпня 1939(1939-08-24) (84 роки)
Підгорівка, Старобільський район, Ворошиловградська область, Українська РСР, СРСР
Країна  СРСР
 Україна
Діяльність викладач університету, науковець
Alma mater ДВНЗ ДонНТУ
Університет Отто фон Ґеріке
Вчене звання професор
Науковий ступінь кандидат технічних наук
Нагороди
Орден «За заслуги перед Федеративною Республикою Німеччина»
Заслужений працівник освіти України Державна премія України в галузі освіти

Ві́ктор Іва́нович Кала́шников (*24 серпня 1939) — професор, кандидат технічних наук, член-кореспондент Української Технологічної Академії, заслужений працівник народної освіти України.

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

Народився 24 серпня 1939 року в селі Підгорівка на Луганщині[1].

1967 року закінчив Донецький державний технічний університет та отримав диплом за спеціальністю «Електропривод та автоматизація промислових установок» та залишився в університеті для роботи на кафедрі електропривода. У 1970—1973 роках навчався в аспірантурі Магдебурзького університету. Після захисту дисертації працював завідувач кафедрою електропривода, деканом факультету обчислювальної техніки.

1992 року Калашников призначений деканом-організатором німецького технічного факультету. Читає лекції німецькою з курсів «Промислові системи керування», «Частотно-регульований електропривод», «Взаємодія електропривода з електричною мережею».

Науковий напрям: «Дослід асинхронного частотно-регульованого електроприводу без давача швидкості». Останнім часом під керівництвом Калашникова ведуться досліди з використання штучного інтелекту у системах автоматизації.

Калашников має великі зв'язки з промисловими підприємствами України та Німеччини з використання обладнання фірми «Siemens» для автоматизації технологічного процесу та установок на підприємствах України.

З 2003 року - Почесний консул Федеративної Республіки Німеччина у м. Донецьку[1].

Державні нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Україна дипломатична: наук. щоріч. [Архівовано 9 жовтня 2020 у Wayback Machine.] / Дип. акад. при Мін-ві закордонних справ України, Головна дирекція по обслуговуванню іноземних представництв, Історичний клуб «Планета». — Київ: [б. в.], 2010 — Виходить щорічно. — ISSN 2707-7683 (print)
  2. Указ Президента України № 960/2011 від 30 вересня 2011 року «Про присудження Державних премій України в галузі освіти 2011 року». Архів оригіналу за 2 жовтня 2011. Процитовано 1 жовтня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]