Нагідки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Календула)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Нагідки
Calendula arvensis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Айстроцвіті (Asterales)
Родина: Айстрові (Asteraceae)
Підродина: Айстрові (Asteroideae)
Надтриба: Asterodae
Триба: Calenduleae
Рід: Нагідки (Calendula)
L., 1753
Види

Див.текст

Вікісховище: Calendula

Нагі́дки́[1][2] (Caléndula)[3] — рід трав'янистих рослин родини айстрові (Asteraceae).

Назва[ред. | ред. код]

Нагідки — похідне утворення від псл. nogьtь — «ніготь», видозмінене в результаті деетимологізації та зближення з основою год та ін.; назва зумовлена подібністю сім'янок календули до нігтів[4]. Наукова назва calendula походить від лат. calendae — щось, що здавалося б триває вічно, цим хотіли підкреслити тривалий період цвітіння рослини, -ula — зменшувальний субстантивний суфікс[5]. Назва роду вживається у множині, подібно до порічок, дзвоників. Інші назви роду: кро́кис[2], крокі́с[6] або кале́ндула.

Ареал[ред. | ред. код]

Представники роду зустрічаються на півночі Африки, у Європі, Передній Азії й до західних Гімалаїв. В Україні росте 2 види: нагідки польові й нагідки лікарські.

Ботанічний опис[ред. | ред. код]

Одно- або багаторічні трави, з жовтими або помаранчевими квітами.

Кошики багатоквіткові, верхівкові; обгортка з 1-2 рядів подовжених листочків. Зовнішні квіти маточкові, з лінійною приймочкою; внутрішні квітки трубчасті, двостатеві, але безплідні, з голівчастою приймочкою.

Сім'янки розташовуються у 2-3 ряди, вони вигнуті (до кільцеподібних), гетероморфні: зовнішні відрізняються за формою та структурою поверхні від середніх та внутрішніх.

Використання[ред. | ред. код]

Деякі види, наприклад, Нагідки лікарські (Calendula officinalis), належать до числа популярних декоративних та лікарських рослин. Популярні трав'яні та косметичні продукти під назвою «календула» зазвичай отримують з нагідок лікарських.

Класифікація[ред. | ред. код]

Представники[ред. | ред. код]

Рід налічує 12–20 видів[7]:

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. [[https://web.archive.org/web/20160403043415/http://econtsh.astra.in.ua/system.php Архівовано 3 квітня 2016 у Wayback Machine.] Довідник назв рослин України від Наукового товариства імені Шевченка, Лісівничої академії наук України, за участю працівників Державного природознавчого музею НАН України та студентів і викладачів Прикарпатського лісогосподарського коледжу; розробка вебресурсу: Третяк Платон Романович]
  2. а б Calendula // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  3. Sunset Western Garden Book, 1995:606-607
  4. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 1989. — Т. 4 : Н — П / укл.: Р. В. Болдирєв та ін. ; ред. тому: В. Т. Коломієць, В. Г. Скляренко. — С. 21. — ISBN 966-00-0590-3.
  5. Dictionary of Botanical Epithets. Архів оригіналу за 22 травня 2020. Процитовано 29.03.2022. (англ.)
  6. Крокіс // Словник української мови : у 20 т. — К. : Наукова думка, 2010—2022.
  7. Calendula. [Архівовано 2 квітня 2015 у Wayback Machine.] Flora of China.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]