Кам'яниця «Під Оленем»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кам'яниця «Під Оленем» (крайня ліва триповерхова)
м. Львів, Площа Ринок, 45
Кам'яниця «Під Оленем»

Збудовано XV століття
Реконструйовано 1790

Тип споруди житловий
Архітектурні стилі готика, ампір

Кам'яниця «Під Оленем» — будинок № 45 площі Ринок у Львові.

Історія[ред. | ред. код]

Будинок споруджений у 1803 року шляхом об'єднання кам'яниць Кудличівської і «Під оленем», збудованих на початку XVII століття. Тому він і має шість вікон по фасаду, хоча шляхті не належав.

Будинок №45
площа Ринок

На початку XIX століття тут містилася фабрика фірми «Фредєрік Шубут і К°» — єдина на той час у Галичині фабрика свічок та воскових виробів. Вона випускала воскову пасту для натирання підлоги п'яти кольорів. Фірма була заснована 1789 року, а у 1851 році її зобов'язали постачати місту свічки для освітлення вулиць. Торгувала вона також чаєм, кавою, какао, ромом, французьким та угорським коньяком. Своєрідною рекламою слугувала фігура китайця, який стояв у вітрині.

У 30-х роках XX століття тут працював ресторан М. Л. Атляса. Його рекламою служила книжечка з дружніми шаржами на основний контингент відвідувачів — художників і поетів, з додатком ущипливого чотиривірша, містила вона також досить цікаві правила для гостей (наприклад, «клієнт, який розплатиться готівкою, дістає 100 % знижки»)[1].

Архітектура[ред. | ред. код]

Житловий будинок, XV століття — 1790 р.

Побудований на місці двох кам'яниць XV століття, від яких збереглися підвали і перші поверхи з готичними склепіннями. Готична ніша на фасаді розкрита під час реставрації 1934 року. Має два відкритих фасади.

Цегляний, прямокутний у плані, чотириповерховий. Фасад вирішений у стилі ампір, декор виконаний скульптором Гартманом Вітвером[2].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Львів. Площа Ринок. 5 вересня 2011. Архів оригіналу за 13 січня 2014. Процитовано 5 травня 2012.
  2. Жилой дом, XV в. — 1790 г. Пл. Рынок, 45 // Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР: иллюстрированный справочник-каталог / Н. Жариков, И. Артеменко и др. — Киев : Будівельник, 1985. — Т. 3. — С. 62. (рос.)

Джерела[ред. | ред. код]