Кангал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кангал

Кангал (Кангальський карабаш) — анатолійська або турецька вівчарка, давня порода службових собак.

Походження[ред. | ред. код]

Кангал, відомий з середніх століть, родом зі Східної Туреччини, де дуже високо цінується як пастуший сторожовий собака. Можливо, при створенні породи пастухи використовували північних собак, на що вказує загнутий на спину хвіст і коротка шерсть, але точне походження породи невідомо.

Характеристики[ред. | ред. код]

Кангал за своїми робочими якостями не знає собі рівних.

На відміну від більшості пастуших порід ніколи не буває білого забарвлення.

Висота в загривку 71-89 см, вага 34-69 кг.

Кангал собака міцної статури, значного вигляду. Шия потужна, плечі і стегна з добре розвиненою мускулатурою. Корпус і кінцівки добре збалансовані. Шерсть густа, коротка, щільно прилегла. Забарвлення сірувато-коричневе, коричнево-жовте, маска чорного кольору на морді обов'язкова.

Тривалість життя Кангала — 12-15 років. Кількість цуценят — 5-10.

Характер[ред. | ред. код]

Спритний, енергійний, на рідкість слухняний кангал заслужив найпохвальніші відгуки турецьких скотарів. Густа шерсть захищає в будь-яку негоду. Пильний, але не такий лютий як інші пастуші сторожові собаки, кангал придатний і для караульної служби. Не підходить як домашній улюбленець.

Здоров'я і можливі проблеми зі здоров'ям[ред. | ред. код]

Схильні до гіпотиреозу або завороту повік. Може виникнути дисплазія кульшового суглоба, але не так часто, як у деяких інших великих порід. Вони чутливі до анестезії. Імунітет часто розвивається довше, ніж у інших порід, і тому вам слід поговорити з вашим ветеринаром про надання молодим собакам додаткової вакцинації проти парво-вірусу.

Умови утримання[ред. | ред. код]

Кангал не створений для життя в закритому приміщенні. Він не підійде міському жителю, оскільки любить необмежену свободу і можливість побігати. Якщо кангал живе в квартирі, то йому обов'язково потрібні тривалі прогулянки і фізичні навантаження. З раннього віку Кангала потрібно привчати до суспільства. У жодному разі не припиняйте спілкування з іншими собаками і людьми, інакше кангал виросте агресивним і некерованим. Це ідеальний охоронець для заміського будинку, який комфортно відчуватиме себе просто неба. Єдина умова для утримання Кангала як охоронця — надійне огородження.

Ця порода має потребу у великій кількості вправ. Цим собакам найкраще, коли вони можуть вільно бігати по своїй обгородженій території, але тим не менше все одно їх слід виводити на щоденні прогулянки.

Шерсть цього собаки не вимагає особливого догляду. Необхідно тільки в період линьки регуляно вичісувати собаку спеціальною щіткою.

Посилання[ред. | ред. код]