Канна (рослина)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Помилка Lua у Модуль:Autotaxobox у рядку 157: attempt to index a nil value.
Канна
Квітка канни гібридної Canna hybrida
Біологічна класифікація редагувати
Види

біля 50 видів

Вікісховище: Canna (genus)

Ка́нна[1], кана[2] (Canna) — єдиний рід рослин монотипної родини канових (Cannaceae) із порядку імбироцвіті. Рід нараховує близько 50 видів, поширених в основному в Центральній і Південній Америці. Представники роду ростуть на відкритих сонячних місцях, на вологих, багатих гумусом ґрунтах, по берегах річок і струмків, на приморських рівнинах та в гірських ущелинах.

Ботанічний опис[ред. | ред. код]

Канна — багаторічна трав'яниста рослини з розгалуженим кореневищем і великими листками, розташованими дворядно на вкорочених стеблах. Квітки канни різко асиметричні. Вони великі, 4-8 см у діаметрі, яскраві, переважно жовті, оранжеві або червоні. Лише деякі види мають білі квіти. Квіти канни двостатеві, тричленні, із еліптичними або ланцетними приквітками. Плоди кан — тригнізді коробочки, що мають овальну або циліндричну форму. Вони дозрівають протягом 30-40 днів. На поверхні плода є характерні бородавчасті соковиті вирости, які потім висихають і опадають, оболонка при цьому стає тонкою, і коробочки повільно розтріскуються у верхній третині або до половини, вивільняючи круглі, чорні насінини завширшки 6-10 мм, розташовані двома вертикальними рядами в кожному гнізді.

Використання[ред. | ред. код]

Канни з давніх часів культивувалися індіанцями тропічної Америки через крохмалисті кореневища, які вживаються в їжу у печеному вигляді. Кореневища деяких видів канни містять до 27% крупнозернистого крохмалю, відомого в торгівлі під назвою «квінслендський аррорут». Стебла і листя рослин йдуть на корм худобі. Крім країн Латинської Америки, канну культивують також в Індії, Індонезії, Австралії та на Гавайських островах.

Деякі види[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Сорти квіткових і декоративних культур / Пількевич А. В. — К., 1986. — 142 с.
  • Морфологія плодів та насіння квіткових рослин світової флори / Й. Й. Сікура, А. Й. Сікура, В. В. Капустян. — Київ : Знання України, 2008. — Т. Кн. 4. — 80 с. — ISBN 978-966-316-213-3.